spot_img
spot_img

Пелетари: Произведемо 50, а продамо једну тону пелета

spot_img
spot_img

Након забране извоза пелета драстично је пала потражња за овим огревом због намиреног домаћег тржишта те произвођачи, како кажу, гасе производњу и затварају фирме.

Горан Ивановић, предсједник Асоцијације произвођача пелета у Босни и Херцеговини, истакао је за “Независне” да је индустрија пелета у катастрофалном стању те да су на рубу колапса.

“Већ 15 произвођача је престало с радом и угасило производњу, а имам информацију да су двије пелетаре оглашене на продају. Задња одлука о продужењу забране извоза пелета до 31. јануара је била потпуно непотребна”, казао је Ивановић.

На питање да ли је домаће тржиште намирено, Ивановић одговара да јесте те да произвођачи производе по 40-50 тона дневно, а продају свега једну или двије.

“Такође, Европа је ријешила проблем са пелетом тако да прича о томе како ћемо га извозити по енормним цијенама није реална, чак је у Европи цијена нижа него код нас, али је код нас пала потражња и доведени смо на руб. Ипак, дозвола да га извозимо би нам значила у смислу да испоштујемо наше ино-купце који су уплатили авансе почетком године и са којима су склопљени уговори да им не морамо враћати новац”, прича Ивановић.

На приједлог чланова Привредне коморе Србије, Влада Србије одобрила је квоту за извоз од 24.000 тона пелета до краја јануара 2023. године.

“Одлука Србије да дозволи извоз пелета ће нам преотети и тржиште Сјеверне Македоније, која муку мучи са набавком пелета. Ми смо из ове земље имали много упита, али су и они престали да зову”, додао је Ивановић.

Влада Републике Српске је закључком који је усвојен прије неколико дана тражила од Савјета министара БиХ да се дозволи извоз пелета у периоду од 60 дана.

“Влада тражи да по истеку тог периода Савјет министара уведе извозна ограничења на начин да привредни субјекти могу извести до једне половине произведене робе по наведеним тарифним бројевима”, пише у саопштењу Владе РС.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је да ће ово министарство прихватити захтјев Владе Републике Српске који је упутила Савјету министара да се дозволи извоз пелета у периоду од 60 дана.

“Ми ћемо одлуку, у складу са нашим пословничким могућностима, припремити и у што краћем року упутити Генералном секретаријату Савјета министара, с тим да ћемо консултовати и ФБиХ”, рекао је Кошарац.

Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске, рекао је да произвођачима пелета треба омогућити извоз, уз подмирење потреба домаћег тржишта, те напоменуо да се највећи број произвођача који су погођени мјером забране извоза налази у Српској.

“До оваквог става је дошло због претпоставке да је смањена тражња за пелетом на тржишту ЕУ у односу на ранији период. Требало је водити рачуна о томе да и раније добију могућност за извоз одређене количине, с тим да се обавежу да подмире домаће тржиште”, навео је Шиник.

Он је истакао да се, према одређеним процјенама, око 80 одсто укупне производње пелета у БиХ одвија у Републици Српској, док је обрнута ствар када је ријеч о потрошњи, која у Федерацији БиХ износи око 70 одсто укупне потрошње.

Подсјећамо, Савјет министара БиХ је у октобру донио одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. јануара 2023. године. Након одлуке власти о забрани извоза ограничена је цијена по тони на 560 КМ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img