spot_img
spot_img

Пекари против ограничења цијене хљеба

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пекари у Српској су против ограничења цијене хљеба, због чега су предложили Влади Републике Српске да на други начин помогне најугроженијим грађанима.

Власник Пекарско-сластичарског друштва “Крајина клас”, у чијем саставу послује и пекара “Мања” Саша Тривић рекао је “Гласу Српске” како би Влада требало да на неки други начин помогне угроженим категоријама.

– Наши подаци показују и да хљеб не производимо у неким посебним количинама. Мислим да у том правцу не треба ићи, јер би Влада морала да обезбиједи велику суму новца за суфинансирање. Боље тај новац подијелити угроженим грађанима, него се бавити суфинансирањем хљеба – навео је Тривић.

Нагласио је како чисто сумња да Влада може ограничити цијену хљеба.

– Ако хоће на силу да раде у том смислу морају издвојити новац за суфинансирање. Боље тај новац дати грађанима или пак подијелити им брашно па да сами код куће праве хљеб – нагласио је Тривић и додао да хљеб у Српској кошта од од 1,70 па до 2,10 марака.

Истог става су и у Удружењу пекара регије Бијељина.

– Не може Влада да ограничи цијену хљеба, ако не уради то и за брашно и пшеницу. У суштини ако и ограниче једну врсту хљеба, пекари ће промијенити грамажу и назив и затим формирати другу цијену. Ништа се тиме не добија – рекао је “Гласу” предсједник Удружења пекара регије Бијељина Раденко Пелемиш, који је и власник пекаре “Алекса”.

И млинари сумњају да ће у Српској доћи до ограничења цијене хљеба.

– Ако имају новца да дају, само нека изволе. Сулудо је ограничавати цијену хљеба у вријеме када цијена пшенице на берзи неконтролисано расте – навео је предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос.

Српски члан Предсједништва РС Милорад Додик на “Твитеру” је у суботу је написао да ће у Српској бити ограничене цијене хљеба, а јуче је навео да траже модел да цијена хљеба не оде високо, да се стабилизује до краја године на одређеном нивоу. Пекари су јуче одмах одржали и састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем, али на том разговору, како сазнајемо, нагласили су да су против најаве о ограничавању цијене хљеба.

О састанку са пекарима јуче се нису огласили из Владе Српске, гдје, како сазнајемо, прерачунавају и анализирају како да пронађу рјешење о ограничавању цијене домаћег хљеба због цијена које енормно расту.

– Тражимо модалитет који би могао да покаже неки ефекат. Српска има више од 4.000 тона пшенице и мислимо путем неког модалитета утицати да бар они који су највише оптерећени буду обезбијеђени, а да свима једнако обезбиједимо одређени квалитет и грамажу хљеба – рекао је Додик.

Србија

Влада Србије је донијела уредбу којом је ограничила цијену хљеба на шест мјесеци, уз могућности даљег продужења. Хљеб посавац, од брашна “Тип 500” у Србији неће моћи да буде скупљи у малопродаји од 49 динара, односно 80 фенинга до краја године.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img