spot_img
spot_img

Печење луксуз на празничној гозби

spot_img
spot_img

Традиционално раскошна празнична трпеза због папрених цијена јаја, меса, воћа, поврћа, али и колача, ове године биће права ријеткост у домовима широм Српске, а посебно ће мањкати печења будући да се за прасе мора издвојити минимално 300 КМ.

Домаћинства у Српској увелико се припремају за Васкрс, али константна, енормна поскупљења, која притискају њихове новчанике већ дуже од годину, не допуштају им да се опусте ни за вријеме празника па ће тако у набавку опрезно и по оно најосновније.

Да ће морати издвојити знатно више новца, показују посљедњи подаци Завода за статистику РС према којима просјечна цијена јаја по комаду износи 42 фенинга, за разлику од лани када су коштала 0,29 КМ. Килограм телетине без кости, према посљедњим статистичким подацима, кошта 24,5 марака, док је лани та цијена износила 22,5 марака. За килограм шунке, која је врло честа на васкршњој трпези, грађани морају издвојити у просјеку око 16 марака, док је лани била марку и по јефтинија. Килограм тврдокорног жутог сира сада у просјеку кошта 17 марака, што је за око 2,5 марака више него лани.

Према статистичарима, марку више кошта и свјеже пиле, као и пилећи филе. Рачуница показује да ће четворочлана породица за скроман оброк, без печења, на којој ће се поред јаја наћи шунка, сир, сарма, салата и традиционалне ђаконије морати издвојити минимално 100 марака.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић каже за “Глас” да ће овогодишња трпеза бити најскромнија у посљедњих неколико година.

– Нажалост, и током празника ћемо морати да се одрекнемо много тога јер је раст плата и пензија одавно појела инфлација. Трговци тврде да грађани знатно мање купују месо у односу на неки ранији период, а они који га и пазаре, бирају јефтиније, мање квалитетно. Због превисоких цијена за телетину и јунетину питају тек ријетки – рекао је Василић.

Да и свињетина постаје луксуз, истиче предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић који тврди да је понуда прасића на домаћем тржишту изузетно слаба, због чега ће цијене у наредним данима још расти.

– Прасићи су по килограму живе ваге за Божић продавани за осам-девет марака, а за Васкрс ће цијена бити између 10 и 12 КМ. За Ђурђевдан ће бити још скупљи, а разлог је мањак свиња на тржишту, фарме су празне и тек ће бити након свих ових празника. Ова ситуација ником не одговара, ни фармерима, ни потрошачима – прича Маљчић и додаје да ће највећи број грађана умјесто печенице купити који килограм печења.

У бањалучкој печењари “Царство” кажу да је за килограм прасетине тренутно потребно издвојити 30 марака, док јагњетина кошта 35.

– Колике цијене ће бити за Васкрс, не усуђујемо се говорити јер то зависи од тржишних цијена прасића – рекли су кратко у печењари.

Добра вијест је да би јаја могла бити нешто јефтинија. Предсједник Заједнице живинара РС и директор предузећа “Агрекс” Предраг Миличић каже да грађани могу очекивати акцијске цијене јаја у наредним данима.

– Просјечна цијена по којој овог момента произвођачи продају јаја М класе је око 29 фенинга, а све изнад тога је зарада накупаца и трговаца. За васкршње празнике сваке године имамо акције, тако ће бити и сада – рекао је Миличић за “Глас”.

Увоз

Мишо Маљчић каже да ни увоз прасића тренутно није опција јер је понуда танка и на европском тржишту.

– Прасићи јесу скупи, и ми то знамо, али то је посљедица вишегодишње нерентабилне производње. Сировине нема довољно у Европској унији и питање је када ће је бити – казује Маљчић.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img