Pavić: Srpska mora biti sveta i vlasti i opoziciji

„Vlast i opozicija se ne mogu uvijek posmatrati sa aspekta neprijateljstva jer ima određenih zajedničkih stvari, kao što je Republika Srpska,  koja je sveta i jednima i drugima. Tu nema niti smije biti neprijateljstva“, kaže u današnjoj izjavi za „Insajder“, povodom 9. januara, Dana Republike, Marko Pavić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza.

„Republiku Srpsku su stvarali njeni borci i njeno stanovništvo. Kada je stvarana, odnosno kada smo je stvarali, imali smo viziju jednog uspješnog društva i viziju da se na ovom prostoru može i ekonomski i politički i ustavno i na svaki drugi način razvijati Republika Srpska. Međutim, nije sve išlo kako je bilo zamišljeno i, normalno, bilo je i određenog idealizma, a smetnji je bilo još i više“, rekao je Pavić.

Pavić je dodao da su odnosi sa Federacijom BiH, umjesto da budu podstrek za razvoj dva entiteta u BiH, kočili razvoj jedni drugima. On ističe da je razvoj Srpske kočila i međunarodna zajednica,  od odluka visokog predstavnika, do nerazumijevanja stanja u BiH i Republici Srpskoj, i naglašava da je,  umjesto da ima sredinu koja se uspješno razvija, međunarodna zajednica neprekidno gušila Republiku Srpsku, koja zbog toga nije napredovala tempom kojim je htjela. 

- Reklama -

Pavić smatra da odnosi unutar Srpske nisu u svakom momentu bili takvi da garantuju razvoj.

Nikada se nije mogao uspostaviti odnos vlasti i opozicije da se jedni uvažavaju, a drugi da odgovaraju za odluke. Upravo u tome mora da bude naša budućnost. Izbori, uz promjene izbornog zakona, treba da iskažu volju naroda, a onaj ko bude izabran će morati da odgovara za sva pitanja, od životnog standarda građana, ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i svega onoga što je za život čovjeka neophodno, naglasio je Pavić. 

„Vlast i opozicija se ne mogu uvijek posmatrati sa aspekta neprijateljstva, jer ima određenih zajedničkih stvari, kao što je Republika Srpska,  koja je sveta i jednima i drugima. Tu nema niti smije biti neprijateljstva. Još je stvari gdje se mora zajednički djelovati, a to su vitalni interesi građana i vitalni interesi Republike Srpske“, istakao je Pavić.

On dodaje da mu nisu jasni pokušaji da se oduzmu legitimna prava Republici Srpskoj da nema svoj dan, odnosno da se zabrani da se slavi Republika Srpska. 

Zašto bi nekome smetao dan kada je stvorena Srpska? Svaka opština ima svoj dan koji je samostalno odredila, zašto Srpska ne može odrediti svoj dan, koji ne vrijeđa nikoga, smatra Pavić.

“Zato mi u DNS podržavamo Dan Republike i smatramo da nam ga niko nikad neće osporiti, niti bi ga trebalo osporavati. Umjesto nam da svi iz BiH dođu u goste za Dan Republike i zajedno sa nama se raduju Danu Republike, oni žestoko osporavaju taj dan, ali to im neće uspjeti. Mislim da uvijek treba da proslavljamo Dan Republike, mirno i dostojanstveno, jer ne diramo nikoga drugog, ali i ne smijemo ni da dozvolimo da nas neko drugi dira”, rekao je Pavić.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime