Patrijarh Irinej: Neka vaskrsne Srbija i vasceli srpski rod

Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, poručio je patrijarh Irinej i od Boga poželio da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vjere u pobjedu dobra nad zlom.

“Vaskrsli Gospod, Pobeditelj smrti i Životodavac, daruje svako dobro a ovome narodu, što će reći svemu rodu hrišćanskom i pravoslavnom, i svim ljudima dobre volje, da bi svi zajedno predokusili radost budućeg vijeka, radost vaskrsenja i vječnoga života”, naveo je patrijarh u Vaskršnoj poslanici.

- Reklama -

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a grijeh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je i ukazao da se omladini umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Patrijarh je takođe ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija, jer, kako je rekao, treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.

Poručio je da sa tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svijet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.

“Kada to kažemo, imamo na umu podatak da i u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi”, naveo je patrijarh u Poslanici dostavljenoj medijima.

Govoreći o čedomorstvu, prvi među jednakima je istakao da toga ima svagdja i svugdje, pa i u našem narodu, te da je to smrtni grijeh koji vapije nebu.

Patrijarh je pozvao da prestano da ubijamo svoju sopstvenu djecu u utrobi, jer i ona imaju pravo na život i na vaskrsenje.

Pitamo se, kazao je, gdje su vajni „borci za ljudska prava” da zaštite najslabije, a to su još nerođena djeca u utrobi svojih majki.

“Iziđimo, braćo i sestre, iz zemlje grijeha i smrti…”, poručio je i dodao da će nas Bog blagosloviti svakim blagoslovom duhovnim.

“Neka radosni plač novorođene djece nađača bespomoćne krike smrti! Neka Srbija – i sav svijet – ponovo postane velika Koljevka! Vratimo se vjeri u život, vratimo se Vaskrsenju”, pozvao je patrijarh.

Pozvao je da se radujemo sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov.

“Današnji svijet je uveliko prihvatio drugu filosofiju, filosofiju širokog puta koji vodi u propast. Hrišćanske vrline pokušavaju se zameniti prividnim humanizmom i lažnom duhovnošću Dalekog Istoka. Sve lažne religije i parareligije, filosofije i lažne filosofije, ideologije i moderne mitologije i same robuju smrti i ljudska bića osuđuju na smrt ukoliko vjeruju da je čovjek “biće za smrt”, a ne biće za život vječni, pogotovu pak ukoliko podstiču ljude na ubistva i samoubistva, trenutna u ratu i u krvavim “mirnodopskim” obračunima…”, naveo je patrijarh.

Poučavajmo djecu, uči dalje patrijarh, da budu slična jevanđelskom mladiću koji je pitao Gospoda: „Šta da radim da bih zadobio život večni?” A taj mladić je od Hrista dobio odgovor: „Drži zapovesti!”

Eto puta spasenja, eto vaskrsenja!

Sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, patrijarh je pozvao da se vrate u njeno okrilje.

” Strašan je grijeh raskola i jeresi”, ocijenio je patrijarh i pozvao da oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj Lađi spasenja!

“Vaskršnjim pozdravom pozdravljamo svu našu duhovnu djecu u Otadžbini i rasejanju i molimo se da Vaskrsli Gospod svima daruje radost Vaskrsenja. Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom dijelu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga Pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi”. naveo je.

Kosovo je, istakao je, bilo i ostaće naše jer, kako kaže, Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti.

“Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pjesnici”, kaže patrijarh čestitajući Vaskrs tradicionalnim pozdravom – Hristos vaskrse.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime