spot_img
spot_img

Pasoš BiH ćete dobiti na vrijeme, ali za 250 KM

Published:

spot_img

Brojna poslovna putovanja, ekskurzije, izleti, koje su građani BiH planirali poslednjih mjeseci, nisu realizovani, a kako stvari stoje, veliki broj njih će i godišnje odmore morati provesti na području Bosne i Hercegovine.

Razlog su problemi s pasošima u BiH. I dalje se na dobijanje dokumenta bez kojeg je nemoguće prijeći državnu granicu čeka i do dva mjeseca.

– Planirali smo putovanje s bebom. Zahtjev za njenu putnu ispravu predali smo još početkom ovoga mjeseca, međutim, iz IDDEEA su rekli kako se tek došlo do drugog koraka izrade, odnosno da putovnica neće biti gotova još neko vrijeme – priča razočarana majka dvoje djece koja je planirala posjetu rodbini. Alternativa joj je, kaže, tzv. “brzi pasoš” koja bude gotova za svega nekoliko dana,a košta 250 KM, piše vecernji.ba.

Rukovodstvo grupacije “Milbauer” dalo je čvrste garancije predstavnicima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da će se proces isporuke pasoša normalizovati od druge polovine juna. Ovo je juče “Nezavisnim” potvrdio Branimir Gojković, portparol IDDEEA, a nakon sastanka koji su u srijedu održala rukovodstva agencije i njemačke kompanije.

– “Milbauer će povećati isporuku pasoških knjižica kako bi se osiguralo da se riješe zahtjevi za izdavanje putnih isprava koji su na čekanju dužem od zakonskog roka. Predstavnici IDDEEA dobili su od rukovodstva Milbauera čvrste garancije i uvjeravanja da će se proces isporuke pasoških knjižica stabilizovati od druge polovine juna – potvrdio je Gojović.

On je podsjetio da je, inače, zahtjev za izdavanje putne isprave nadležni organ dužan da riješi u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, kaže da je ključni problem bio u tome što “Milbauer” nije osigurao repromaterijal, prevashodno papir za štampanje pasoških knjižica.

– Isporuka papira obično traje od 12 do 16 sedmica, a Milbauer ni po potpisivanju novog ugovora nije odmah krenuo u proceduru nabavke papira, već dvadesetak dana kasnije”, kaže Osmanović.

Pojašnjava da “Milbauer” još koristi stare zalihe pasoških knjižica, koje su ostale od starog ugovora.

– To je bio trogodišnji ugovor, koji je istekao 21. marta, a na osnovu kojeg su bili dužni isporučiti 1,4 miliona pasoša. Od tog broja u zalihama je ostalo oko 100.000 i njih sada troše – ističe Osmanović.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img