spot_img

Pasoš BiH čeka 36.000 ljudi, iz resornog ministarstva uveravaju da će biti knjižica

Published:

U BiH izdavanje pasoša čeka više od 36.000 ljudi, a novi dobavljač putnih isprava nije izabran, iako ugovor sa trenutnim dobavljačem kompanijom “Milbauer” ističe za pet dana.

“Glas Srpske” navodi da, ukoliko izbor novog dobavljača ne bude obavljen do 21. marta, nove pasoše neće moći dobiti ni oni čiji zahtev ne bude rešen do tada, niti će biti primani novi zahtevi za izdavanje putne isprave.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka BiH /IDDEEA/ Radivoje Trbić rekao je da je povećan broj zahteva za izdavanje pasoša, jer su građani zabrinuti da bi posle 21. marta, kada ističe ugovor sa “Milbauerom”, mogli ostati bez pasoša.

– Uveren sam da se to, ipak, neće desiti. Štampanje pasoša od ponoći 21. marta naručivaćemo od novoizabranog dobavljača, procedura je još u toku, a ponude su dostavile dve firme – kaže Trbić.

S druge strane Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH ističe da građani Bosne i Hercegovine neće ostati bez pasoša, te da će sporazum o nabavci pasoških knjižica sa dobavljačem biti potpisan 20. marta, piše Klix.ba.

– Uspešno završavamo tendersku proceduru i sve se privodi kraju. Građani BiH neće ostati bez pasoša, a nakon roka od 21. marta nastavljamo sa svim aktivnostima kako bismo mogli realizovati započeti proces izdavanja pasoša za sve građane – rekao je ministar Osmanović.

Kako je pojasnio, 20. marta biće potpisan sporazumni ugovor s istom kompanijom s kojom se do sada radilo te će 21. i 22. marta biti nastavljena procedura izdavanja pasoša.

Ranije je direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi kazao je da je rok za provođenje tenderske procedure do 21. marta 2017. godine.

Istakao je kako je trenutna situacija koja se tiče izdavanja pasoša rezultat ranijeg menadžmenta, jer, prema njegovim riječima, postojeći način izrade putnih isprava u BiH ne podrazumijeva zalihe dokumenata.

Podsećamo, IDDEEA je 8. novembra prošle godine morala poništiti i drugi tender, jer je Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatio žalbu na tendersku dokumentaciju francuske kompanije Gemalto.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img