spot_img
spot_img

Парламент РС усвојио допуне Кривичног законика: Српска јединством узвратила Инцку

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одлука високог представника о наметању Кривичног закона БиХ којим се, између осталог, забрањује негирање геноцида неће се примјењивати на територији Републике Српске, а док се не ријеши питање наметнутог закона, представници Републике Српске у Савјету министара БиХ, Предсједништву БиХ и парламенту БиХ неће доносити одлуке.

Ово је, између осталог, одлучено у петак на одржаној посебној сједници НС РС, гдје су сви политички представници из Републике Српске били јединствени.

Поред усвајања Закона о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, посланици из странака из Републике Српске једногласно су усвојили и допуне Кривичног закона Републике Српске, којим се, поред осталог, забрањује називање Републике Српске геноцидном творевином.

“Република Српска је јединствена у овоме”, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник НС РС, након посебне сједнице НС РС, која је била затворена за јавност, истовремено додајући да су измјене Кривичног закона, које је наметуно Валентин Инцко неприхватљиве за Републику Српску те да је његова одлука да то уради била погрешна, непотребна и само је закомпликовала ситуацију у БиХ.

“Инцко је требало да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Овом одлуком гурнуо је БиХ у највећу кризу након рата”, рекао је Чубриловић.

Као и претходних дана, лидери политичких партија истакли су да су измјене Кривичног закона које је наметуно Инцко неприхватљиве за Републику Српску те да се на то мора реаговати и не дозволити да више ико икада тако нешто уради, јер свима је више него јасно да високи представник на то нема право и да се томе мора супротставити.

“Инцко је прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ. Бонска овлаштења му никада нису дата да намеће законе. То је једно велико међународно блефирање. Очигледно да мисле да иза њих стоји сила и да могу да намећу законе. На овом питању је пала политика Европске уније да могу да говоре о правној држави и праву. Очигледно је све то било лажно”, рекао је Милорад Додик, лидер СНСД-а и члан Предсједништва БиХ.

И Мирко Шаровић, лидер СДС-а, рекао је да се БиХ налази у једном од “најделикатнијих тренутка” те да је добро што је у Српској постигнуто јединство. Такође, нагласио је да се усвајањем два закона и закључка на посебној сједници НС РС вјероватно неће стати.

“Дио смо заједничког договора да дамо одговор на врло сложену ситуацију у којој се нашла, не само Република Српска, него и цијела БиХ. Размишљамо дугорочно, јер ова криза има потенцијал да се пробуди и почетак је сложеног периода, али морамо размишљати шта је на крају и како доћи до рјешења”, рекао је Шаровић, додајући да је парламент БиХ једино мјесто гдје се могу доносити закони те да суштина одбране Републике Српске на овом питању не треба да буде на садржају одлуке, већ на томе да нико нема право да намеће законе, наглашавајући истовремено да је и сам садржај одлуке неприхватљив, како за СДС, тако и за све парламентарне странке у Српској.

Поред два закона, посланици НС РС усвојили су и закључак који се односи на то да се прихватају закључци лидера политичких партија који су договорени у понедјељак, а потписани у петак. У тим закључцима, између осталог, се наводи да не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске. То ће трајати све док се не разријеши питање наметнутог закона. Такође, лидери су у тим закључцима одбацили наметање одлука те констатовали да високи представник није легално изабран у складу с предвиђеном процедуром те да ће заједничке активности бити разматране и усаглашаване у наредном периоду.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а рекао је након посебне сједнице да је добро да је постигнуто јединство те да сви у БИХ морају да схвате да се само унутрашњим договором може ићи напријед те да никакво наметање било каквих одлука не долази у обзир.

“Само унутрашњим договором и прихватањем реалности може се нешто направити и то морају да схвате сви у БиХ”, истакао је Бореновић, додајући да је неопходно да се истраје на закључку да нема одлучивања у институцијама БиХ док се питање наметнутог закона не ријеши у паралменту БиХ.

Предсједница РС Жељка Цвијановић прокоментарисала је да је РС слободно и демократско друштво у којем ће, сада и убудуће, одлуке доносити институције, а не високи представници.

Осим тога, лидери политичких партија из Републике Српске које чине већину у Скупштини општине Сребреница договорили су да на првој наредној сједници овог локалног паралмента буде покренута смјена Ћамила Дураковића, предсједника Скупштине општине Сребреница, због прогона новинара.

Дураковић је међу првима поднио кривичну пријаву због негирања геноцида против Бранимира Ђуричића, новинара РТРС-а који је на свом Тwиттер налогу написао: “У Сребреници није био геноцид”.

“Нити је Ћамил нити било који други Бошњак о опћинским органима Сребренице продукт политике Додика и његовог СНСД-а. Ми смо продукт бошњачке политике, нама је бошњачки народ дао мандате”, била је реакција Дураковића за федералне медије на најаву из РС.

У Републици Српској 100.000 људи потписало је петицију против наметнуте одлуке одлазећег високог представника Влаентина Инцка.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img