spot_img
spot_img

Пала одлука, Њемачка шаље војнике у БиХ

spot_img
spot_img

Њемачки Бундестаг прихватио је приједлог Владе Њемачке да у БиХ у оквиру мисије ЕУФОР Алтеа пошаље 50 њемачких војника.

Од 617 присутних “за” је гласало њих 516, “против” је било 98, а троје је било уздржано.

За овај приједлог гласали су Социјалдемократе, Зелени и Либерали, који чине њемачку владу, те опозициони Демохришћани, док су против били Љевица и десна Алтернатива за Њемачку.

Истовремено, исте странке прихватиле су и приједлог СПД-а, односно препоруку Влади Њемачке у којој се, између осталог, тражи да се у БиХ укине концепт конститутивних народа и уведе принцип један човјек један глас.

Иако је ова препорука усвојена, политика званичног Берлина неће се промијенити, и тај приједлог неће имати већи утицај на дешавања у БиХ. Могућ је одлучнији курс Владе Њемачке према руководству РС, али на нивоу ЕУ и даље не постоји сагласност у вези с евентуалним увођењем санкција.

Говорници из редова Социјалдемократа, Зелених, Либерала и Демохришћана осудили су, како су рекли, сецесионистичку политику Милорада Додика, српског члана Предсједништва, и устврдили да на њега утиче Владимир Путин, предсједник Русије, који, како тврде, жели дестабилизовати западни Балкан у контексту рата у Украјини.

Подржали су мандат Кристијана Шмита, високог представника којег у РС не признају, и заложили се да БиХ што прије добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

С друге стране, љевичари и десничари су сматрали да Њемачка не треба да шаље своје војнике у БиХ, те да треба да се држи традиционалне политике Њемачке војног немијешања у догађаје у иностранству. Љевичари су указали на опасност да ако Русија у новембру не прихвати продужење мандата ЕУФОР-а, ЕУ и САД могу закључити НАТО мисију, што би, како тврде, било кршење међународног права. Жаклин Настић из Љевице је устврдила да циљ није заштита грађана БиХ, већ дјеловање против Русије и Кине, а да се заборавља утицај Саудијске Арабије и Турске и растући утицај исламиста.

Десничари из АФД-а сматрају да је БиХ пропала држава, а Рудигер Лукасен из АФД-а је указао на прошле војне мисије на којима је учествовала Њемачка, од рата на Косову па до Афганистана, за које тврди да су противни међународном праву јер немају одобрење УН-а.

“Стабилност западног Балкана свакако јесте у нашем интересу јер постоји опасност од доласка избјеглица, раста криминала или слично. Али овакав мандат ништа неће измијенити”, рекао је он.

Филип Кремер из Зелених је рекао да Додик провоцира парамилитарним парадама, ревизионизмом историје и пријетњом да ће повући надлежности из области правосуђа, пореза и одбране с бх. нивоа.

“Нећемо допустити још један рат у Европи а обновљени мандат за Алтеу је наш почетни допринос да се такав сценарио већ сад превентивно спријечи”, рекао је он.

Адис Ахметовић, посланик СПД-а, је рекао да њемачки ангажман у ЕУФОР-у спречава сецесионизам и стварање трећег ентитета.

“Санкције морају погодити оне који урушавају државне структуре, демократију и проспаритет. БиХ треба стабилне институције које могу издржати било коју форму етнонационализма”, рекао је он.

Кнут Абрахам из ЦДУ/ЦСУ је споменуо допринос Ангеле Меркел, бивше канцеларке, на повезивању региона кроз Берлински процес и поздравио је одлуку садашње владе Олафа Шолца да ову политику настави.

Он се успротивио приједлогу СПД-а о томе да се не настави концепт конститутивних народа у БиХ.

“По мени, овдје се ради о томе како три конститутивна народа учинити равноправним и гарантирати мањинска права осталим групама”, рекао је он.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img