spot_img

Pada još jedan tender! Zbog nedostatka pasoša građanima propadaju odmori

Published:

Ljeto stiže, godišnje odmore većina građana već je isplanirala. Ako ste slučajno zaboravili na pasoše, svi planovi mogli bi vam pasti u vodu, jer ih ponovo nema.

Tri tendera za njihovu nabavku su propala, četvrti će izvjesno imati istu sudbinu, a nadležni od odgovornosti bježe. Dok građani čekaju i po dva mjeseca za plavu knjižicu, oni koji se o njima i brinu, na odmoru su, daleko od BiH.

Koliko je onih koji pasoš čekaju gotovo duplo duže od zakonskih 30 dana, niko ne zna. U situaciji kada vam država u 2017. godini ne može izdati putnu ispravu na vrijeme, građanima jedino preostaje da se nadaju boljem, i to kako narod kaže – “strpljen – spašen!”

Oni koji ne mogu čekati redovnu proceduru, zahtjev za pasoš predaju po hitnom postupku koji i dobiju nakon tri dana. Kako to da pasoških knjižica ima kada se plati 200 maraka, a u redovnoj proceduri ih nema – pitanje je koje građane mnogo ne zanima kada hitno moraju putovati izvan zemlje.

Iako je danas subota, gužve na šalterima i nisu nešto manje. Oni koji su danas došli da podignu dokumenta, kažu da su čekali i više od dva mjeseca. Svoje iskustvo ne žele da podijele, ali odgovornima postavljaju pitanje: ko će odgovarati zato što su svi rokovi probijeni?”)

Pitanje je to za čijim odgovorom tragaju svi u BiH. Svi osim nadležnih – a direktor nadležne Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Arif Nanić, javnost uvjerava da četvrti tender ipak nije poništen. Ako i budu realizovani najavljeni finansijski penali prema dobavljaču, napuniće se samo budžetska kasa, a bačeni novac građana za putovanje niko neće nadoknaditi.

“Po pitanju normalizacije pasoških knjižica od trenutnog dobavljača, takođe smo saopštili da je pristigao potreban materijal i da će se proizvodnja pasoških knjižica u narednoj sedmici normalizovati”, ističe Nanić.

Pasoš ministra civilnih poslova BiH, Adila Osmanovića, nije istekao, pa je zato na godišnjem odmoru, izvan BiH. A prije nego što je plavu knjižicu uzeo u ruke i krenuo na odmor, Osmanović je najavio da će sve biti normalizovano  do 15. juna. To se nije dogodilo, a da li će priča o bh pasošima otići u još veću dubiozu saopštiće Kancelarija za žalbe naredne sedmice.

Francuska kompanija Gemalto ponovo se žalila, a mediji prenose da tenderski uslovi ponovo odgovaraju samo sadašnjem dobavljaču – njemačkoj firmi Milbauer. Prava na slobodu kretanja u BiH za nadležne su nepoznat pojam, a nakon propalih tendera, nemogućnosti nalaženja rješenja, skandala sa ličnim kartama i hapšenja bivšeg direktora IDDEEA-e – građani su postali taoci sopstvene države.

 

 

 

(rtrs.tv)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img