Pad cijena na bijeljinskoj pijaci: Vreća krastavaca za jednu marku!

Na kvantaškoj pijaci u Bijeljini vreća od 10 kilograma krastavaca juče se mogla kupiti za jednu marku, što je šokiralo i kupce, ali i proizvođače i prodavce.

Cijena je prethodnih dana bila mnogostruko veća, ali je zbog velike ponude robe domaćih poljoprivrednih proizvođača došlo do naglog pada.

Šta je uticalo na toliki pad cijene, s obzirom na to da je početkom sedmice ta ista količina koštala 15 maraka?

- Reklama -

Poljoprivredni proizvođač Milan Dedić kaže da nema pravila na pijaci kada je riječ o cijenama. Smatra da je glavni razlog ovako niskoj cijeni krastavaca prevelika ponuda i toplo vrijeme.

Proizvođač Mirsad Alić kaže da će sve dovezene količine sada morati da baci, jer je povrće uvenulo od toplote, a nema kupaca.

– Ovdje ima krastavca od 13 maraka koji sam platio, za dan mu je pala cijena na marku – kaže Alić.

Aco Živanović, jedan od najvećih semberskih povrtara, kaže da su cijene izuzetno niske s obzirom na ulaganja koja su imali.

On je pojasnio da je prva cijena paprike bila 2,5 KM za kilogram, a da je ona sada snižena na 1,60 do 1,50 maraka i da je to mala cijena. Istovremeno se pribojava i šta će se sa cijenama još kasnije dešavati.

Tokom ove sedmice došlo je do naglog pada cijene povrća. Dok je u ponedjeljak karton kupusa koštao 20 maraka, danas se ista količina može uzeti za osam do deset maraka.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime