spot_img

Ово су нова правила за возаче електричних тротинета у Српској

Published:

- Advertisement -

Република Српска је прва у окружњу увела електричне тротинете у систем у оквиру измјена Закона о безбједности саобраћаја Српске, а 1. септембра почеће примјена Правилника о начину и поступку издавања идентификационе потврде, изјавио је данас министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић.

“Циљ је првесходно да повећамо безбједност свих учесника у саобраћају и самим тим и корисника ових лаких возила који ће се кретати на саобраћајницама у Српској, што је дефинисано у четири категорије”, рекао је Ћорић новинарима у Бањалуци током превентивне активности под називом “Возимо безбједно електричне тротинете”.

Он је појаснио да је првом и трећом категоријом дефинисано кретање до шест километара на час и ту важе иста правила као и за пјешаке, крећу се куда и пјешаци.

Према његовим ријечима, друга и четврта категорија подразумијева кретање до 25 километара на час и иста правила као и за бициклисте.

Ћорић је нагласио да у прво вријеме неће бити рестриктивних мјера, јер је тенденција да прво сви учесници у саобраћају који користе електричне тротинете буду уведени у систем.

Он је напоменуо да идентификација кошта 20 КМ и да је обавезан технички преглед гдје се добија сертификат о испуњености услова.

Ћорић је истакао да је циљ законског уређења ове области већа безбједност на путевима у Српској и сачувати првенствено животе, те навео да је то рађено по узору на европске земље које су то успјешно реализовале.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да лице које управља електричним тротинетом мора имати возачку дозволу, а ако је нема онда мора имати потврду о познавању саобраћајних прописа, као што је она за возача мопеда.

Радовић је навео да је доња старосна граница за управљање електричним тротинетима 14 година.

Генерални секретар Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске Зоран Стевановић рекао је да је АМС препознао ову активности и помоћи ће њену реализацију у оквиру својих 49 организационих јединица и у толико локалних заједница у Српској организовати ову превентивну акцију.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img