spot_img
spot_img

Отворена новоизграђена амбуланта породичне медицине у Пелагићеву

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Новоизграђена амбуланта породичне медицине, у вриједности 439.000 марака, отворена је данас у Пелагићеву у присуству највиших званичника Републике Српске и представника Србије.

Од укупног износа средстава за изградњу, Влада Србије уложила је 250.000 КМ, општина Пелагићево 110.000 марака, Влада Републике Српске 40.000 марака и УНДП 40.000 марака за опремање амбуланте.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се успјех људи из јавног посла мјери по томе шта оставе иза себе, а новоизграђена амбуланта породичне медицине у Пелагићеву остаје као доказ способности Српске да реализује тако важне пројекте.

Додик, који је са премијером Српске Радованом Вишковићем, конзулом Србије у Бањалуци Весном Маринковић, директором Дома здравља Бијељина Данијелом Ђукин и начелником општине Пелагићево Славком Тешићем свечано отворио овај објекат, оцијенио је да ова локална заједница, корак по корак, добија визуру општинског мјеста које има све своје функције.

Он је напоменуо да је у Пелагићеву завршена изградња ове амбуланте, а идуће године ће и вртић, тако да ће то значити много за становнике ове локалне заједнице.

“Припремамо се за мега-пројекат који се односи на изградњу ауто-пута који ће бити у додиру самог мјеста Пелагићево, а у траси ауто-пута биће грађен и гасовод, што ће омогућити енергетску стабилност читаве Републике Српске, те бити и развојна шанса Пелагићева”, рекао је Додик новинарима након отварања.

Додик је рекао да је угодно радити са начелником Тешићем и његовим тимом, те да добри људи Пелагићева заслужују да им се, корак по корак, ријеше сви проблеми, оцјењујући да ће рјешавање комуналних услова бити стимуланс да у ову локалну заједницу дођу и инвеститори са неким важним инвестицијама.

“Инвеститори гледају, између осталог, гдје се у некој локалној заједници налази здравствена установа, јер сви имају одговорност за здравље радника које запошљавају, тако да је ово допринос томе”, напоменуо је Додик.

Он је захвалио Србији, која је уложила новац у изградњу амбуланте Породичне медицине у Пелагићеву, наводећи да је прије двије-три године са предсједником Александром Вучићем разговарао о томе како да направе нешто што би се тицало свих људи у Републици Српској и тада договорили да ће бити грађене амбуланте, вртићи, школе и остале инсветсиције.

“То су трајни објекти који стоје на располагању грађанима. И ова амбуланта је дио тога”, рекао је Додик и указао да није лако реализовати те пројекте.

Он је напоменуо да ће Република Српска учинити све да сви болнички капацитети буду реконструисани и стављени на располагање.

“Да се што мање користе – али морамо да их имамо”, рекао је Додик у обраћању многобројним становницима Пелагићева и гостима испред нове амбуланте.

Додик је подсјетио да је пандемија одвукла много новца из јавних средстава, али и додао да мора да се ради и гради.

“Већ на прољеће на овом простору започеће изградња дијела ауто-пута који повезује Бањалуку са Бијељином. Ми смо већ пред завршним разговорима са једном компанијом која ће преузети радове. Редом ће се рјешавати имовинско-правни односи, од Вукосавља до додира са Брчко дистриктом”, рекао је Додик.

Он је најавио да ће у исто вријеме, на прољеће, почети изградња дионице од моста у Рачи, у формату ауто-пута према Бијељини, даље према Брчком, тако да ће овај крај у наредних пет-шест година добити ауто-пут, што значи нову развојну шансу.

“Вјерујем да ће и Пелагићево даље статусно расти. То је дивно мјесто, питомих и добрих људи, научених да живе од свог тешког рада у пољима, које ће постати још љепше за живот”, рекао је Додик.

Додик је пожелио свима срећне предстојеће празнике, а Хрватима надолазећи Божић.

Конзул Србије у Бањалуци Весна Маринковић рекла је да је и објекат амбуланте у Пелагићеву доказ да све што је Вучић обећао – то се и остварује.

“Свака општина полако пројекат који је започела – и завршава”, истакла је Маринковићева.

Маринковићева је напоменула да Србија и Српска, заједничким снагама, могу много.

“Знамо да се и над Српску и Србију надвио велики притисак, међутим, све ћемо ми то превазићи уз заједнички циљ који имамо пред собом”, рекла је Маринковићева.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да грађани Пелагићева данас први пут на располагање добијају амбуланту породичне медицине, у којој ће моћи да добију најсавременију здравствену заштиту и више не морају да путују у сусједна мјеста.

Вишковић је рекао да је Пелагићеву потребан још један тим породичне медицине, који ће бити формиран послије празника.

“То је оно што је жеља свих нас. Захвалан сам матици Србији што су заједнички са нама донијели важну одлуку да свим локалним заједницама у Српској на овакав начин саградимо барем један од виталних објеката”, рекао је Вишковић и додао да ће у Доњем Жабару бити урађен прилаз до амбуланте породичне медицине.

Он је мјештанима пожелио све најбоље поводом предстојећих празника.

“Нека имате један овакав објекат, али што мање да га користите”, поручио је Вишковић.

Начелник општине Пелагићево Славко Тешић рекао је да је данашње отварање објекта Амбуланте породичне медицине доказ да СНСД испуњава оно што обећа.

“Ово је још један доказ да је руководство Републике Српске велики пријатељ општине Пелагићево”, истакао је Тешић.

Додик и Вишковић су након отварања Амбуланте породичне медицине посјетили и спомен-собу у Пелагићеву.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img