spot_img

Osveštan i uređen spomenik Spomenku Gostiću

Published:

- Advertisement -

Članovi Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” iz Bijeljine danas su na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj uredili spomenik i grobno mjesto za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo prije 24 godine.

Predsjednik bijeljinskog odbora Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Branislav Šušljik rekao je Srni da je dužnost i obaveza da se od zaborava sačuva žrtva Spomenka Gostića, ali i svih koji su svoje živote utkali u temelje današnje Republike Srpske.

“Spomenko je i dan danas na vječnoj straži i mi mu moramo odati počast, zahvalnost i ukazati pažnju”, istakao je Šušljik.

On kaže da je djelo Spomenka Gostića trajno za srpski narod i otadžbinu Republiku Srpsku.

Šušljik je rekao da je današnja aktivnost volonterskog karaktera, te podsjetio da je ova organizacija u prethodnom periodu sprovela niz aktivnosti humanitarnog karaktera kako bi zaštitila lik i djelo srpskog borca.

Uređenju spomenika danas je prisustvovao i Mile Savić, autor dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži”, koji je izrazio zadovoljstvo što su nakon projekcije filma članovi “Nasljeđa” prepoznali veličinu lika i djela Spomenka Gostića.

Savić kaže da Spomenko više nije lokalna priča, već simbol hrabrosti mladog čovjeka koji se bori za svoj kućni prag.

Materijalno-tehnička sredstva za uređenje spomenika i grobnog mjesta Gostića doniralo je preduzeće “Gramer” iz Ugljevika.

Predstavnik preduzeća Predrag Simić rekao je da se na ovaj čin odlučio motivisan idejom da spomenik mora da dolikuje grobu jednog poginulog saborca.

Nakon izvršenih radova spomenik je osveštan.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići, na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img