Osveštan spomenik patrijarha Pavla: “Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvijek”

Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama, osveštan je danas, a tom činu prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na postolju spomenika ispisane su riječi patrijarha Pavla “Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvijek”, a postavljen je ispred ulaza u hram u položaju blagosiljanja vjernika.

- Reklama -

Spomenik urađen u bronzi je dar paljanske kompanije “Stanišić” stanovnicima Pala povodom 25 godina njenog postojanja i rada. Djelo je akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, a napravljen je u livnici “Janković” u Smederevu.

Čubrilović je građanima Pala poželio da ih ovaj spomenik podsjeća na poruke patrijarha Pavla, prije svega najpoznatiju “budimo ljudi” i da se ponašaju u duhu te poruke.

Prema njegovim riječima, taj spomenik će ostati kao uspomena ne samo građanima Palama, nego svima u Republici Srpskoj.

Osnivač kompanije “Stanišić” sa Pala Aco Stanišić rekao je da su građani Pala zaslužili ovaj spomenik koji će uveličati izgled Sabornog hrama.

– Patrijarha Pavla, koji je živio u naše vrijeme, često smo nazivali živim svecem. Ovaj narod i Pale zaslužili su da imaju jedan ovakav spomenik i da se naša djeca upoznaju sa likom i djelom patrijarha. Spomenik će sigurno uveličati hram, njegovu ljepotu i značenje – izjavio je Stanišić.

Stanišić se nada da će u budućnosti biti društveno odgovorni i da će slične ideje provoditi u djela.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime