spot_img
spot_img

Oslobođen Naser Orić

Published:

spot_img

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Nasera Orića, bivšeg komandanta takozvane Armije BiH, i pripadnika ove vojske Sabahudina Muhića optužbe za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Presudu Oriću i Muhiću sa transparentima podrške dočekalo je nekoliko stotina ljudi ispred Suda BiH, javlja reporterka “Nezavisnih“.

Kako dodaje na trasparentima su bile ispisane parole poput “Žrtva se ne može izjednačavati žrtva i zločinac”, “Heroji, a ne zločinci” i slične.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Sabahudin Muhić, pripadnik takozvane Armije BiH budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Tužilac Miroslav Janjić je u završnoj riječi naglasio da odbrane optuženih nijednim dokazom nisu osporile ovaj stav Tužilaštva, te naveo da je precizirana optužnica zasnovana na iskazima većeg broja svjedoka, među kojima su očevici ovih počinjenih zločina.

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Advokat optuženih Sabina Mehić u završnim riječima 16. novembra zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Muhić kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Optužnica Muhića u dvije tačke tereti za ubistvo Milutina Miloševića u selu Lolići i Mitra Savića u selu Kunjerac 1992. godine. Oni su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

 

 

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img