Osam prosječnih plata: Političari u BiH najplaćeniji u Evropi u odnosu na građane

Nigdje u Evropi političari ne zarađuju i do osam puta više od svojih građana osim u Bosni i Hercegovini.

Dok plate parlamentaraca u zemljama EU iznose najviše tri prosječna lična dohotka, a u taj omjer uklopile su se i Hrvatska, Slovenija, kao i Srbija, u BiH je potpuno drugačije.

Ako uzmemo u obzir da je prosječna plata na početku ove godine u RS 887 KM, a u FBIH 924 KM, nijedan funkcioner ne bi smio da ima platu veću od 2.700 KM, što u BiH nije slučaj.

- Reklama -

Kada se saberu tri plate, mjesečno se za članove Predsjedništva izdvaja oko 20.000 KM, dok državni parlamentarci primaju između 4.800 KM i 6.500 KM.

Iako plata političara u BiH svakako nije veća od plata političara u Evropi, razlika između njihovih primanja i primanja građana ubjedljivo je najveća, na osnovu čega stručnjaci zaključuju da „nema siromašnijeg naroda i bogatijih političara“.

Poređenja radi, poslanici u Njemačkoj primaju oko 18.000 KM, ministri oko 30.000 KM, ali to nije više od tri puta od prosječne plate građana, koja iznosi 8.000 KM.

U BiH parlamentarci zarade osam puta više nego građani, zbog čega na kraju mandata dobijamo alarmantne cifre koje za nekoliko godina mogu da ih dovedu skoro do milion KM.

I tako dok građanima BiH treba 20 godina da otplate kredit od 120.000 KM i kupe stan, narodni poslanici sa platom od 2.600 KM to mogu da urade za vrijeme trajanja jednog mandata, a ne moraju ni da dođu na posao.

Ipak, najviše zarađuju članovi Predsjedništva BiH i parlamentarici, koji za jedan mandat samo od plata mogu da zarade više od 300.000 KM, ali je cifra svakako veća ako se tome doda paušal, naknada za odvojeni život, naknadu za smještaj, prevoz, te topli obrok.

U EU je drugačije

BiH, koja teži da postane dio Evropske unije, sa ovim brojkama se nikako ne uklapa u standarde EU, što znači da bi se plate građanima trebale znatno povećati, ili smanjiti one funkcionerske.

– Iako ne postoji propisana obaveza iz EU legistlative da plate moraju biti tog omjera, naši političari imaju puno bolji standard od građana, te mnogo odudaraju od onih u EU. To nikako nije po standardima EU, jer se samim tim gubi i kredibilitet političara, odnosno razlog njegovog bavljenja politikom – govori programski direktor Centra za istraživanja i studije „GEA“ Ognjen Đukić.

Istraživanje koje je „GEA“ sprovela pokazalo je da je politika u BiH mnogo unosniji posao nego u Evropi, te da novac često utiče na motive ulaska u politiku.

Tome svjedoče i činjenice da je BiH sa više od 150 političkih partija na samom vrhu kada je u pitanju broj osnovanih političkih stranaka u Evropi.

– Političari ovdje imaju mnogo veći finansijski stimulans da uđu u politiku, nego što to imaju političari u zemljama EU. Čim su finansijski motivi tako veliki, moralni principi dolaze pod veliki izazov – zaključuje Đukić.

Ako BiH želi da prati trendove EU, a želi da zadrži plate svojim funkcionerima, prosječna plata građanima morala bi da bude oko 2.000 KM.

Parlamentarac kao 18 penzionera

Ako plate političara uporedimo sa prosječnim penzijama, situacija je još alarmantnija. Dok je prosječna penzija u RS 351 KM, a u FBIH viša za 20 KM, plate parlamentaraca u BiH su i do 18 puta veće.

Dok parlamentarci zarađuju 18 penzija, možemo reči da tročlano Predsjedništvo BiH mesečno zaradi minimum 60 prosječnih penzija.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime