Oružane snage BiH jedna od rijetkih vojski u sveijtu koja ne koristi vojnu kuhinju

Blizu devet miliona KM potrošila je država za tople obroke zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u 2016. godini, potvrđeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Oružane snage BiH su jedne od rijetkih ili možda i jedina vojska u svijetu čiji pripadnici dobiju novac da kupe hranu, a ne hrane se u vojnoj kuhinji, što je praksa i kod najvećih vojski svijeta, piše nap.ba.

- Reklama -

Profesor bezbednosti i odbrane iz Sarajeva Nedžad Ahatović kaže da bi Oružane snege BiH godišnje mogla uštedjeti nekoliko miliona KM samo kada bi se otvorila vojna kuhinja tamo gde postoje ti kapaciteti, a novac koji bi dobili uštedama mogao bi se iskoristiti za osiguranje vojnika, obnovu voznog parka Oružanih snaga, koji je u dosta lošem položaju, ili u neke druge neophodne svrhe.

– Ministarka odbrane Marina Pendeš mora prekinuti nelogična rješenja. Za početak može pokrenuti inicijativu da se ukine podjela novca za topli obrok za pripadnike Oružanih snaga, i da se ta sredstva ulože u formiranje centralnih kuhinja na nivou objekata, ili da se više objekata hrani iz jedne kuhinje. Logistička struktura unutar Oružanih snaga BiH treba da preuzme odgovornost za prehranjivanje svih vojnika, tamo gde je to moguće – kaže Ahatović.

Ministarstvo odbrane zapošljava oko 360 osoba, a Oružane snage oko 9.000. Država godišnje izdvaja oko 285 miliona KM za njihove potrebe. Iako su to za državni budžet BiH ogromna sredstva, za OSBiH je to nedovoljno. Traže se nova izdvajanja kao bi se vojska modernizovala.

Ahatović ne spori da OSBiH trebaju nova ulaganja za podizanje kvaliteta, ali smatra da se mnogo toga može unaprediti i sa pravilnom preraspodjelom postojećih sredstava.

On kritikuje da se ministarka Pendeš najviše bavi politikom, a najmanje njenim poslom, piše NAP.

 

 

 

(nap.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime