spot_img
spot_img

Оружане снаге БиХ и даље не знају колико оружја имају

spot_img
spot_img
spot_img

Оружане снаге БиХ још увијек не знају укупну вриједност ни тачан број комада оружја које је под њиховом контролом, иако је регистрација обавезна већ 12 година.

Са Амбасадом Њемачке у БиХ потписан је уговор о додјели 370 500 марака за регистрацију наоружања.

Члан Комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић, тврди да је још алармантније што Министарство одбране није ријешило ни на десетине хиљада тона вишка експлозива и наоружања у складиштима Оружаних снага БиХ, па ни оног које су им предале ентитетске војске.

– Друго је неперспективна имовина, која је требала да бошњачки политичари покушавају на све начине да опструишу нарочито продају муниције и оружја, које је непотребно Оружаним снага, зато што 80 одсто тих средстава требало би да иде владама ентитета, а 20 одсто само Министарству одбране. То је разлог због којег они опструишу, и зато могу да пријете да производе и имају оружје “за не дај Боже” – каже Душанка Мајкић.

Из Министарства одбране данас нема ни одговора на питање зашто Оружане снаге БиХ, ни након 12 година од усвајања Закона о одбрани не знају колико имају оружја. Не одговорају ни зашто није уништено неперспективно оружје из складишта Оружаних снага.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да РС нема проблем са збрајањем оружја, али БиХ се очигледно не бави тим питањем.

– Углавном, у Републици Српској постоје институти који се баве тим и они су задужени за провођење закона, дакле да се региструје свако оружје, оно које није регистровано да се одузме и мислим да то наша полиција ради – додао је Додик.

Министратсво одбране БиХ, стратегијом се обавезало да ће лако наоружање обиљежити до 2020. године. За пројекат обиљежавања оружја, Њемачка је и прошле године БиХ донирала скоро 300 000 марака.

 

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img