Oružane snage BiH i dalje ne znaju koliko oružja imaju

Oružane snage BiH još uvijek ne znaju ukupnu vrijednost ni tačan broj komada oružja koje je pod njihovom kontrolom, iako je registracija obavezna već 12 godina.

Sa Ambasadom Njemačke u BiH potpisan je ugovor o dodjeli 370 500 maraka za registraciju naoružanja.

- Reklama -

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić, tvrdi da je još alarmantnije što Ministarstvo odbrane nije riješilo ni na desetine hiljada tona viška eksploziva i naoružanja u skladištima Oružanih snaga BiH, pa ni onog koje su im predale entitetske vojske.

– Drugo je neperspektivna imovina, koja je trebala da bošnjački političari pokušavaju na sve načine da opstruišu naročito prodaju municije i oružja, koje je nepotrebno Oružanim snaga, zato što 80 odsto tih sredstava trebalo bi da ide vladama entiteta, a 20 odsto samo Ministarstvu odbrane. To je razlog zbog kojeg oni opstruišu, i zato mogu da prijete da proizvode i imaju oružje “za ne daj Bože” – kaže Dušanka Majkić.

Iz Ministarstva odbrane danas nema ni odgovora na pitanje zašto Oružane snage BiH, ni nakon 12 godina od usvajanja Zakona o odbrani ne znaju koliko imaju oružja. Ne odgovoraju ni zašto nije uništeno neperspektivno oružje iz skladišta Oružanih snaga.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da RS nema problem sa zbrajanjem oružja, ali BiH se očigledno ne bavi tim pitanjem.

– Uglavnom, u Republici Srpskoj postoje instituti koji se bave tim i oni su zaduženi za provođenje zakona, dakle da se registruje svako oružje, ono koje nije registrovano da se oduzme i mislim da to naša policija radi – dodao je Dodik.

Ministratsvo odbrane BiH, strategijom se obavezalo da će lako naoružanje obilježiti do 2020. godine. Za projekat obilježavanja oružja, Njemačka je i prošle godine BiH donirala skoro 300 000 maraka.

 

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime