spot_img
spot_img

Општина Лопаре жели да привуче туристе, ничу етно села на Мајевици

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У селу Пипери код Лопара на пропланку Мајевице развија се сеоски туризам, који постаје један од стратешких праваца развоја овог подручја.

Идеју да развије ову врсту туризма на Мајевици добио је Зоран Пантић, који уређује етно село, које ће бити отворено за мјештане овог краја али и туристе који буду посјећивали природне љепоте ове планине. Каже да се на то одлучио јер сматра да природа није довољно искориштена и да се баш ту може створити „рај за очи“.

Наиме, село Пипери на Мајевици пусто је 11 мјесеци у години јер 98 одсто становника ради у Швајцарској или Њемачкој. Ови вриједни људи у родни крај долазе љети, а у селу су остали старци који чекају долазак својих најмилијих. Инспирисан тиме, Пантић је направио скулптуру у дрвету старца са погледом у даљину, који чека и нада се.

– То је мој дједа. На њему је стара мајевичка ношња, гаће од бреза и шубара на глави. Таквог га се сјећам, као и његовог сјетног погледа. Поглед старца који очекује повратак синова и кћери – каже Пантић.

Прича да је тако и кренула изградња првог етна села и да га већ три године гради. Истиче да је у сусједном селу купио дрвену уџеру, како овај објекат у овом крају називају, коју је подигао на дрвене греде.

– Направио сам мост и мјесто за сједење са погледом на шуме и пропланке. Има доста оваквих аутентичних кућица на Мајевици. Мале, али пуне чељади. Спавало се на строшцима пуњеним сламом, али није било тијесно. Све обилује детаљима који нам указују на прошлост неки су посебно емотивни за мене, као на примјер торба у којој је моја мајка носила сир и кајмак у Тузлу да прода и заради који динар. Намјеравам да купим и поставим још коју такву уџеру. Неће то бити аутентично етно село али ће имати све елементе који ће подсјећати на некадашња времена. Не смијемо заборавити своју прошлост, своје обичаје и традицију. Имам четворо дјеце, биће унучића – каже Зоран.

Са Зораном на овом имању које ће бити посебно и другачије од осталих ради његова супруга Славица. На трпези су слатко, сокови, а све што расте на њиховом имању вриједна домаћица претвори у посластице. Каже да српска, национална јела, с поносом износи пред укућане, родбину и драге пријатеље. Пантићи истичу да желе да изграде мјесто како би могли показати својим потомцима и туристима како се некада живјело скромно.

У локалној управи Лопаре истичу да су свјесни да сеоски и ловни туризам нису довољно искориштени, иако би могли да буду главни стратешки правци развоја ове неразвијене локалне заједнице.
– Сеоским туризмом се на овом подручју озбиљније бави само десетак домаћинстава. Прелијепи предјели, здрава храна, изворска вода, климатски и природни ресурси, нису довољни да значајније привуку туристе нити да омогуће да ова привредна грана допринесе побољшању укупног привредног амбијента, па намјеравамо агресивније афирмисати ове ресурсе – најављује Радо Савић, начелник општине Лопаре. Он је истакао да је жеља руководства општине Лопаре да учествује у изградњи етно села у Пиперима.

– Одлучили смо се да пружимо подршку Пантићу у изградњи приступне путне комуникације – обећава Савић.

Туристички комплекс

Начелник општине Радо Савић истиче да ће ова локална заједница у сарадњи са једним предузећем градити туристички комплекс „Бусија“ који ће имати хотел, језеро, ски-стазу, пјешачке стазе, те стазе за вожњу бицикала.

– Имамо подршку Министарства за просторно планирање, грађевинарство и екологију, а имовинско-правна питања биће ријешена у наредна три мјесеца – рекао је Савић.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img