spot_img
spot_img

Опозиција у Београду: Ко се боји новог бројања, тај је учествовао у преварама

spot_img
spot_img

Наши подаци кажу да се ради о прекрајању изборне воље више од 65.000 гласова, поготово у неким срединама гдје су направљене огромне разлике за Милорада Додика. Имамо огроман броје наважећих листића, дописивања гласова кандидатима који уопште не постоје. Ко год се боји изборних пребројавања, тај је учествовао у изборним преварама.

Ово су поручили представници Српске демократске странке и Партије демократског прогреса на прес конференцији одржаној у Београду.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, рекао је да се током ноћи избора у БиХ десила брутална изборна крађа, а таквих примјера је, како тврди, на стотине у Републици Српској.

“Када погледате те листиће, видите да су то листићи на којима је било уписано име нашег кандидата Јелене Тривић. Зато смо ишли са приговорима према ГИК-у и ЦИК-у БиХ да се све то провјери”, навео је Бореновић, додајућу да опозиција захтијева да се утврде сви налогодавци, јер је изборна корупција увод у све.

Милан Радовић, замјеник предсједника СДС-а, истакао је да је основна ствар који сви грађани треба да знају јесте да је изборни процес грубо прекршен након што су се затворила бирачка мјеста.

“Посебно када је у питању гласање за предсједника Републике Српске. На појединим мјестима тек смо прелиминарне резултате добили ујутру, а оно што смо имали са терене прије прекида комуникације и изборног процеса говорили су да Јелена Тривић води између 14-15.000 разлике”, казао је Радовић. Према његовим ријечима, постоје бројни докази о изборним преварама.

“Ми смо одмах ишли према ЦИК-у да се гласови броје, јер ко зна шта је све запечаћено у тим гласачким врећама. Ти гласови се морају пребројати, а остатак бирачког материјала мора да се сравни јер имамо отворене сумње да се ти бројеви неће слагати са оним што је унесено у евиденције”, нагласио је Радовић и подсјетио да грађани који су се окупили два пута у Бањалуци показали да не желе да буду преварени на изборима.

“Бројање гласова се врши на јавном мјесту и не видимо да би некоме требало сметати да се утврди стварно стање”, истакао је Радовић.

Љубиша Петровић, члан Главног одбора СДС-а, поручио је у Београду да је малверзације нису дешавале само током изборне ноћи, већ и прије одржавање избора. “Изборна крађа је утицала на вољу народа, па смо се ми са народом одупрли томе. Владавина права у Републици Српској је можда и најбоље осликана на свим снимцима на којима се види шта се све дешавало и под каквим притисцима су били грађани. Такође, у самим тим уцјенама и притисцима, народним новцем се располагало како би се уцјењивало за гласове”, рекао је Петровић.

Потпредсједник ПДП-а и кандидат ове странке за предсједника Републике Српске Јелена Тривић, казала је да је опозиција на изборне преваре реаговала двоструко, протестима и приговорима.

“Битно је да се народ не мири са изборним резултатима. Није битно да ли је Јелена Тривић побиједила. Нисмо само ми који нешто тражимо”, казала је Тривићева и додала да је пљачка била на свим нивоима, али је кључна била крађа за предсједника РС, јер се њима спашавала једна политичка каријера

“Није ствар у томе да ли ће Република Српска добити предсједника, већ да ли ће имати правну државу. Ово није први пут да су избори покрадени. А много је битније наћи налогодавце ове организоване групе која је имала намјеру да прекроји изборну вољу”, изричита је била Тривићева и додала да очекује да ће и тужилаштва реаговати по свим доказима који су више него јасни.

Подсјетила је да је ЦИК током изборне ноћи саопштио да резултати за предсједника РС нису били достављени и познати.

“Ту вече је био прекид свега. Једноставно је све упућивало на то да је стигла инструкција да се краде, а јасно је да сам ја према свим резултатима који су стизали до тада била у предности”, тврди Тривићева.

Она је казала и да су садашњи резултати које збраја ЦИК БиХ нетачни и да нема користи од њиховог прикупљања, те да због тога опозиција захтијева да се све поново броји и да се провјери.

“Два су пута и двије колоне наше борбе. Једно су резултати избора, а друго је правна борба”, истакла је Тривићева те додала да се власт очито боји народа, чим покушава да умањи значај протеста.

“Тврдње ЦИК-а да је процес избора контаминиран су преблаге ријечи, јер избори нису проведени у духу слободе”, поручила је Тривићева.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img