Opozicija traži objašnjenje kako se ukrajinska ikona našla u RS

Radi srpskog naroda i odnosa između Republike Srpske i Rusije treba objasniti kako je sporna ukrajinska ikona dospjela u RS, zatražilo je nekoliko poslanika opozicije prilikom rasprave u Narodnoj skupštini RS o izvršenju Budžeta.

Ovo su zatražili Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a i Igor Crnadak, poslanik PDP-a.

Oni su istakli da bi Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH trebalo da se obrati javnosti o tome, kako bi se razjasnilo o čemu se radi.

Takođe, tražili su da se utvrdi da li je ikona plaćena iz Budžeta RS.

Podsjećanja radi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je spornu ikonu poklonio Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije prilikom njegove posjete BiH i RS.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je danas da je potrebno što prije reagovati na notu Ambasade Ukrajine koja od BiH traži sve informacije o pozlaćenoj ikoni iz Luganjska staroj 300 godina koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

“Traže da se utvrdi kako se došlo do ikone, jer je u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsjedavajući Predsedništva BiH. Normalan slijed stvari je da se traži kako je došlo do toga”, kazala je Turkovićeva.

Dodala je da je diplomatsku notu proslijedila Predsjedništvu BiH na izjašnjenje.

“Mi imamo nadležne institucije, dakle Tužilaštvo BiH koje na osnovu ove note ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je došlo do posjedovanja otuđene ukrajinske imovine”, izjavila je ona.

Naime, Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je danas da se ovo “ne može završiti na onome ‘pojeo vuk magarca'”.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime