Опозиција Додику рекла НЕ, он им поручио да су губитници - nula49.com
spot_img
spot_img

Опозиција Додику рекла НЕ, он им поручио да су губитници

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик још званично није ни упутио позив за заједнички састанак са свим парламентарним странкама у Народној скупштини РС у вези с формирањем тзв. широке коалиције, из опозиције је већ стигао одговор да им не пада на памет да буду дио, како кажу, те манипулације.

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, на конститутивној сједници републичког парламента заказаној за 15. новембар положиће заклетву и званично ступити на дужност предсједника Републике Српске. С њим исто ће учинити и 83 новоизабрана народна посланика у 11. сазиву, а након тога почиње игра коалиционих договора и преговора.

У њих Додик жели укључити све странке у НСРС које, како је навео, то буду хтјеле, а велика коалиција имала би за циљ осигурање двотрећинске већине у парламенту, а између осталог и заштиту улоге српског члана Предсједништва БиХ.

“Наш циљ је брзо формирање стабилне власти како бисмо наставили да радимо на приоритетним економским питањима која нас оптерећују и која захтијевају адекватан одговор институција РС. Очекујемо да се окупимо око Републике Српске и тиме покажемо њену снагу и да заједно радимо на очувању националних интереса и стварању бољих услова за живот нашег народа”, истакао је Додик.

Док странке окупљене око владајуће већине у Српској не доводе у питање ништа што предложи лидер СНСД-а, опозиција је, бар засад, чврстог става да са владајућима нема никаквог разговора.

Милан Миличевић, в.д. предсједника Српске демократске странке (СДС), поручио је да, док је он на челу СДС-а, сваки потез странке ће бити само у интересу заштите народа и институција Републике Српске, а тај интерес, како каже, није тзв. широка коалиција.

“Тражићемо то од сваког ко заступа Српску демократску странку, бићемо јединствени са сваким ко стане поред нас у тој одбрани, али никада нећемо бити дио неке манипулације тзв. широке коалиције како бисмо обезбиједили двотрећинску већину појединцу или групи за одбрану властитих или партијских интереса, а под изговором српског јединства. То од нас нека нико не очекује”, навео је Миличевић, који ће, подсјетимо, бити први човјек СДС-а до избора новог страначког руководства.

Он је додао да ниједна одлука СДС-а неће бити донесена у интересу оних који злоупотребљавају институције Републике Српске и то искључиво за властите циљеве, те да се о томе никада и ни с ким неће договарати.

Оштру поруку упутио је и лидер Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

“Никад на састанак са узурпаторима режима. С њим се нема шта разговарати ни преговарати. Прије бисмо ишли у концентрациони логор него у концентрациону владу, или дошли на разговор с онима који остају на власти захваљујући велеиздаји и крађи гласова, те продаји државе странцима”, рекао је Вукановић за “Независне новине” и додао да о овом питању не може бити никакве расправе.

“Нисмо добили до сада никакав званичан позив, нити треба да нам га шаљу”, поручује Вукановић.

Позив би, по свему судећи, био узалудан и када је у питању ПДП. Бранислав Бореновић, предсједник ове странке, за “Независне” подсјећа да ПДП првенствено не прихвата изборне резултате за предсједника Републике Српске, те да, у складу с тим, немају о чему да разговарају са Додиком.

“Што се тиче ПДП-а, нема разговора с таквим људима и нема никаквих састанака, јер они све раде на манипулацијама и преварама”, навео је Бореновић.

Није се дуго чекало на одговор Милорада Додика. Он је поручио да је СДС губитничка политичка партија.

“СДС је губитничка, потпуно срозана политичка партија која сада покушава да се страначким промјенама политички уздигне, али ће остати маргинална. Једина велика политика данас је овдје Република Српска. Долази тешко вријеме у којем имате два члана Предсједништва који ће гомилати нове захтјеве и одлуке и уколико Народна скупштина не буде та која ће то спречавати, онда Република Српска губи. Ако они хоће да буду дио тог губитка, нека буду”, истакао је Додик, те додао да СДС нико није звао нити молио да буде дио шире коалиције.

“Овдје је ријеч јеси ли Србин или ниси, ако ниси – онда си издајник”, оцијенио је Додик.

На ове поруке осврнула се и Жељка Цвијановић, потпредсједница СНСД-а, која је истакла да одговор из СДС-а није изненађење, те да свака политичка партија има право на свој став, те да свако носи одговорност за своје одлуке.

“Ми годинама нудимо и побјеђујемо, а опозиција годинама одбија и губи на изборима. Народ очекује јединство по националним питањима”, нагласила је Цвијановићева.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img