Opljačkana srpska crkva u Mostaru

Nepoznati počinioci provalili su vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi i opljačkali je. Ukraden je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva „Dobrotvor”. Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je takođe opljačkana.

(Foto Sanja Bjelica Šagovnović)

Sveštenik koji je jutros rano zatekao ovaj užasni prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj. Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar nisu želeli da daju izjave ovim pvodom, već samo podsetili da ovo nije prvi napad na crkvenu imovinu u Mostaru, prenosi Tanjug.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, pre svih Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da hitno pronađe počinioce.

- Reklama -

Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim verskim objektima na području HNK.

„Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinioci nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Verujemo da nije reč o izlivima verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici”, rekli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinilaca i rasvetljivanjem ovih dela otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je u pitanju nacionalni ili verski motiv.

Pre mesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive preteće poruke i ustaški simboli.

Prostor oko Stare crkve nije osvetljen iako je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar upućivala molbu Gradu Mostaru da to bude učinjeno, uz obrazloženje da je Stara crkva i nacionalni spomenik, te da mnoge verske objekte u Mostaru osvetljava Grad Mostar.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime