spot_img
spot_img

Ограничавају куповину уља и брашна мимо става Владе

spot_img
spot_img

Продавци у Српској наставили су са повећањем цијена како основних животних намирница, тако и осталих производа, а с друге стране, све више њих уводи ограничења када је у питању продаја уља и брашна.

Тако у маркетима “Ђурић” на једном рачуну не може да буде више од пет литара уља и 25 килограма брашна. С друге стране, у “е-маркету” у бањалучком насељу Ада продаја уља је ограничена на три литра, а брашна на 25 килограма.

У тржном центру “Фис” у Бањалуци купци могу да набаве до пет литара уља, а забране нема за остале намирнице. У Инспекторату РС казали су да законски није могуће ограничити количину куповине неког артикла, те да продавци могу увести ограничење само на основу одлуке Владе РС, а та мјера још није донесена.

И док поједини ограничавају продају, цијене настављају да расту па је тако врећа брашна од 25 килограма достигла и цијену од 40 марака, што домаће становништво не памти да је икада било.

Ријеч је о брашну произвођача “Клас” из Сарајева, тип 500, а потрошачи причају да је поскупјело и брашно произвођача “Млин Стојановић” из Бијељине те да врећа од 25 килограма кошта такође 40 марака.

У “Фису” су јуче потврдили да врећа брашна сарајевског “Класа” кошта 39,40 марака. Настављен је јуче и раст цијена хљеба, али и осталих производа од брашна, као што су лепиње, које сада коштају 70 фенинга, што је поскупљење за 20 фенинга у односу на прошлу седмицу.

– Раније су неки формирали више цијене хљеба, а у нашим пекарама је од јуче хљеб скупљи за 15 фенинга. Главни разлог за то је раст цијена брашна – рекао је власник пекаре “Мања” Саша Тривић који је и на челу Уније удружења послодаваца РС.

Када је ријеч о ограничењу продаје уља и брашна, Тривић наводи и да је главни разлог спречавање препродаје ових намирница.

И тржишна инспекција контролисала је од 14. до 18. марта тржне центре и маркете како би утврдила да ли поштују Уредбу о ограничењу маржи у промету робе. Инспектори су обавили 15 контрола и утврдили неправилности у 12 случајева, због којих је издато 26 прекршајних налога у вриједности од 111.700 марака.

Скупља и кафана

Кафа је у појединим угоститељским објектима од јуче скупља за пола марке, а предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић навео је да ће они који нису кориговали цијене то учинити идућих дана.

– Оне ће бити више од 10 до 15 одсто. Све је поскупјело па ће и наше услуге. Кафана је луксуз, није морање. Онај ко нема пара за кафану нека сједи код куће. Тако је било и до сада – навео је Татић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img