Ogranak “Beba više” uskoro u Sarajevu

Predstavnici Udruženja “Beba više” gostujući u Otvorenom programu radija BH1, najavili su skorije otvaranje ogranka ove organizacije u Sarajevu.

“Sasvim slučajno u čekaonici ginekološke ordinacije u Sarajevu, čula sam za Udruženje Beba više iz Brčkog i njihove aktivnosti te ih kontaktirala . Na svu sreću, mi ljudi, koji se susrećemo sa problemom neplodnosti vrlo brzo i otvoreno sklapamo prijateljstva, jer razumijemo jedni druge i tako je i došlo do ove saradnje”, rekla je Elvedina Ličanik za BH Radio.

- Reklama -

Udruženje Beba više već sarađuje sa Šansom za roditeljstvo iz Beograda te Rodom iz Zagreba.

“Nama se javila gospođa Elvedina Ličanik, a način na koji je došla do nas zaista ohrabruje. To je potvrda dugogodišnjeg rada svih nas u Udruženju. Opšte je poznato da je stanje u ovoj oblasti prilično neuređeno generalno u BiH a posebno u Federaciji, gdje se pravilnici razlikuju od kantona do kantona. Nije ni kod nas u Distriktu, sve sjajno ali nailazimo na razumijevanje lokalnih vlasti i sada to želimo prenijeti na sve nivoe vlasti u našoj zemlji”, rekao je predsjednik UG “Beba više” Željko Lazarević.

Najveći problem svih nas koji se zalažemo da beba bude više, jeste nepostojanje zakona na državnom nivou, naglasio je Lazarević, dodajući da u Sarajevu njihova organizacija ima kontakt sa Indianom Husić Šabanović, ženom koja je takođe veliki aktivista kada su u pitanju prava ljudi koji se zalažu za donošenje Zakona o MPO.

Zahvaljujući saradnji sa “Rodom” iz Zagraba predstavnici UG “Beba više” pojaviće se ove godine, kao jedini predstavnici BiH na kongresu “Fertility Europe” koji se održava početkom jula u Barseloni.

“Odmah nakon toga, slijedi i organizovanje javne tribine u Sarajevu, gdje ćemo nastojati da uspostavimo ogranak “Beba više” ali i da sarađujemo sa drugim udruženjima i pojedincima koji se zalažu za srećnije i brojnije porodice”, poručio je Lazarević.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime