spot_img
spot_img

Огласила се и Централна банка БиХ: Ко је “филмски новац” ставио у оптицај?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У поједином градовима Босне и Херцеговине прије неколико дана појавиле су се кривотворене новчанице конвертибилних марака, а како је истакнуто, ријеч је о такозваном “филмском новцу”. Овим поводом огласили су се и из Централне банке БиХ.

Из ове институције истакли су како су они једини надлежни за давање сагласности за репродуковање новчаница конвертибилних марака, што је регулисано и Одлуком о условима под којима се могу репродуковати новчанице и ковани новац.

“Овом одлуком утврђено је да без претходно прибављене сагласности ЦББиХ двостране репродукције новчаница КМ су дозвољене само под условом да дужина, односно ширина репродуковане новчанице износи 200 посто или више, односно 50 посто или мање у односу на оригиналну величину новчанице, јер се сматра да у том случају нема ризика да таква репродукција у јавности може изазвати забуну да се ради о правом новцу. За било коју репродукцију која не испуњава наведене услове потребна је писмена сагласност Централне банке. ЦББиХ ни у једном случају није издала сагласност за израду и кориштење репродукције новчаница КМ у стварним или приближно једнаким димензијама новчаница. Идентични услови су утврђени и за репродукције новчаница еура од Европске централне банке”, саопштено је из Централне банке БиХ.

Посебно су нагласили да, без обзира на натписе који се налазе на “филмском новцу”, њихову величину, уочљивост, па и општи изглед новца, израда, прибављање и стављање оваквог новца у оптицај представља кривично дјело.

“Када је ријеч о кривотвореном новцу КМ уопште, до сада се показало да су кривотворине врло лошег квалитета и лако се могу препознати провјером заштитних обиљежја. ЦББиХ позива грађане да се информишу о заштитним обиљежјима новчаница КМ. Информације о заштитним обиљежјима новчаница конвертибилних марака, за све апоене и издања, могуће је наћи на веб страници ЦББиХ.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img