Održana trka u čast Spomenku Gostiću

U Bijeljini je danas održana Trka sjećanja u čast najmlađeg srpskog borca Spomenka Gostića, na kojoj je učestvovalo oko 400 učenika, predškolaca, rekreativaca i atletičara.

Trku je svečano otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je rekao da je za svaku pohvalu to što je bijeljinsko Udruženje “Nasljeđe” organizovalo ovu atletsku trku posvećenu najmlađem borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, ali i svim onim borcima koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu dali svoje živote za stvaranje Srpske.

- Reklama -

Malešević je rekao da će mladi zahvaljujući ovakvim manifestacijama gajiti sjećanje na one koji su žrtvovali sve za Srpsku.

“To će istovremeno značiti da će, čuvajući sjećanje na njih, čuvati i sačuvati Srpsku za sve one generacije koje će doći i koje će se rađati na prostoru Republike Srpske”, rekao je Malešević.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da današnja trka, održana u znak sjećanja na najmlađeg borca Vojske Republike Srpske, zaslužuje svaku pažnju, te pohvalu radu Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe”, koji su uz podršku Vlade Srpske i Gradske uprave, organizatori “Trke sjećanja”.

Mićić je rekao da je danas pokrenuta inicijativa da ova trka bude “podignuta” na republički nivo.

Predsjednik Udruženje “Nasljeđe” Bijeljina Branislav Šušljik kaže da je osnovni cilj “Trke sjećanja” da se sačuva lik i djelo svih boraca koji su živote izgubili u odbrani Srpske, među kojima je namlađi bio Spomenko Gostić.

“Mi, djeca poginulih boraca, trudimo da sa posebnom pažnjom sačuvamo njegov lik i djelo, ali i svih ostalih za slobodu palih očeva, braće…”, rekao je Šušljik.

Organizatori trke, koja je startovala kod Spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Gradskom trgu su bijeljinski Gradski odbor Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe”, Atletski klub “Akademac” Bijeljina i banjalučko Udruženje “Filmski dokumentacioni centar”.

U današnjoj “Trci sjećanja” za najbolje su obezbijeđene simbolične robne nagrade.

Podsjećamo, petnaestogodišnji Spomenko Gostić je nakon smrti majke i pogibije bake, 1992. godine ostao sam i priključio se borcima Vojske Repulike Srpske u svom selu Jovići, opština Maglaj gdje je sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike.

Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od sela Jovići, na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, koji pripada Federaciji BiH, gdje počivaju njegova majka i baka.

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime