spot_img

Одговорни безобзирно ћуте, док нам најмилији одлазе!

Published:

Мој најбољи пријатељ је сада у Њемачкој, моја мајка одлази да ради у Хрватску, генерације рођене послије рата не планирају да живе у овој земљи!

Ово су прве ријечи Бањалучанина Александра Глувића, који је својим двонедјељним стајањем испред словеначког конзулата и транспарентима са различитим порукама заинтригирао јавност.

– То је проблем који се безобзирно игнорише. Ако се сада ништа не учини кроз 20 година овдје неће остати нико. Овај перформанс се састојао из два дијела. Први се завршава данас, када престајем са ћутањем, а други почиње у понедјељак када позивам све оне чији су најмилији отишли да ми се придруже и да заједно укажемо на овај проблем. Људи су огорчени, убијеђени су да морају отићи и да овдје никада неће бити боље. Нема вјере, нити наде у народу да се овдје нешто може урадити – рекао је Глувић те се захвалио удружењу РеСтарт Српска, јер га је, како је навео, једино подржало.

Представници удружења РеСтарт Српска, поред подршке Глувићу, испред конзулата су одржали и конференцију са медије.

– Иза мене стоји један млад и поштен човјек, студент и нечији син. Ту је већ другу седмицу. Иза мене такође стоје стотине других нечијих синова, који су, не својом вољом, одлучили да напусте ову земљу и да дигну руку од своје отаџбине. То је јако тешко. За то вријеме видимо како поједини медији, а посебно наглашавам јавни сервис, нити једном није извјештавао о овом догађају овдје. Али су зато нашли довољно простора да извјештавају о кокошињцу предсједника Француске. Када ће се упалити црвени аларм? Дошли смо овдје данас да пружимо снажну, јасну и гласну подршку Александру, да му кажемо да није сам. Да нас је много оваквих који исто или слично размишљају као он. Надам се да ће у будућности бити још више људи. Одлазак људи са ових подручја је приоритетни проблем, односно посљедица партократског начина вођења земље у овом тренутку – рекао је Благић.

Ивана Перишић из РеСтарта нагласила је да ово удружење тражи заказивање посебне сједнице Народне скупштине РС у којој би се расправљало на тему одласка младих.

– У Скупштини се о свему прича, само не о овом проблему. Поражавајуће је то што се нико од политичара није удостојио да дође до Александра и да га пита у чему је проблем и шта се заправо дешава и да ли на било који начин могу да га подрже. Ми подржавамо Александра и његов начин исказивања незадовољства. Такође, подржавамо све оне друге људе који на било који други начин показују своје незадовољство. Јер, огромни су проблеми у овој држави, а одлазак младих је засигурно и највећи. А о њему нажалост нико не прича. Одговорни о томе ћуте. Баш због тога дајемо подршку овом момку, јер је заиста храбар, чим је изашао и на овај начин показао своје задовољство – рекла је Перишићева.

 

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img