spot_img
spot_img

Од сутра у Сарајеву обавезно ношење маски и на отвореном

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Кантону Сарајево од сутра ће бити обавезне маске и на отвореном, потврђено је за БХРТ из Кризног штаба Кантона Сарајево.

Казне за неношење маски биће 500 КМ, а за провођење ове Наредбе је задужена Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево.

Прописно ношење заштитних маски преко уста и носа је обавезно у затвореном и у отвореном простору за све осим спортиста на утакмицама, тренинзима и спортским активностима, возача на бициклу, електричном ромобилу и мотоциклу, као и друге изузетке сходно препорукама и смјерницама Завода за јавно здравство ФБиХ и Завода за јавно здравство Кантона Сарајево.

Наредба ступа на снагу од сутра, 15. октобра и важиће до 31. децембра.

Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево ће у међувремену сагледавати комплетну епидемиолошку ситуацију у овом кантону, те на основу тога предузимати даље мјере.

Из Прес службе Кантона Сарајево су најавили да ће у четвртак у 12.00 часова бити одржана конференција за медије на којој ће члан Кризног штаба и помоћник министра здравства Кантона Сарајево доктор Алма Кадић и начелник Сектора униформисане полиције Џафер Хрват информисати јавност са садржајима двије наредбе, које је Кризни штаб МЗ КС донио данас.

Подсјетимо, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију и повећање броја новозаражених вирусом корона, Завод за јавно здравство Кантона Сарајево поново упућује апел становништву за појачано поштивање свих хигијенско-епидемиолошких мјера које су одређене према Наредби Федералног кризног штаба у затвореним просторима, нарочито у средствима јавног превоза, трговачким центрима и осталим мјестима окупљања.

Након анализе 421 узорка, прикупљена у периоду од 11. до 13. октобра ове године, у Кантону Сарајево је потврђена 81 новозаражена особа вирусом корона.

Породичним кластерима или контактима претходно обољелих припада 60 особа, односно 74,07 одсто, и у самоизолацији су од раније.

У претходна 24 часа, евидентиран је опоравак 29 особа, тако да је број активних случајева инфекције вирусом корона тренутно 429.

На болничком лијечењу у Изолаторију Клиничког центра Универзитета у Сарајеву на Подхрастовима је 50 особа, од којих три користе механичку потпору респиратора при дисању, док је једна особа током протекла 24 часа отпуштена са хоспитализације из овог изолаторија.

Забиљежена су још два смртна исхода у лијечењу, тако да се укупан број умрлих од посљедица заразе вирусом корона повећао на 89.

До данас је у Кантону Сарајево потврђено 5.168 заражених особа, од којих је њих 4.650 опорављено од ковид инфекције.

У периоду од 30. септембра до 14. октобра ове године, наложено је 1.009 самоизолација.

Подсјећају да је на снази Наредба Федералног кризног штаба од 01. октобра 2020. године.

Све препоруке и смјернице за понашање у вријеме пандемије налазе се на zzjzks.ba, преноси radiosarajevo.ba.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img