Od sutra u Sarajevu obavezno nošenje maski i na otvorenom

U Kantonu Sarajevo od sutra će biti obavezne maske i na otvorenom, potvrđeno je za BHRT iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Kazne za nenošenje maski biće 500 KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

- Reklama -

Propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa je obavezno u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druge izuzetke shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naredba stupa na snagu od sutra, 15. oktobra i važiće do 31. decembra.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo će u međuvremenu sagledavati kompletnu epidemiološku situaciju u ovom kantonu, te na osnovu toga preduzimati dalje mjere.

Iz Pres službe Kantona Sarajevo su najavili da će u četvrtak u 12.00 časova biti održana konferencija za medije na kojoj će član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravstva Kantona Sarajevo doktor Alma Kadić i načelnik Sektora uniformisane policije Džafer Hrvat informisati javnost sa sadržajima dvije naredbe, koje je Krizni štab MZ KS donio danas.

Podsjetimo, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja novozaraženih virusom korona, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovo upućuje apel stanovništvu za pojačano poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera koje su određene prema Naredbi Federalnog kriznog štaba u zatvorenim prostorima, naročito u sredstvima javnog prevoza, trgovačkim centrima i ostalim mjestima okupljanja.

Nakon analize 421 uzorka, prikupljena u periodu od 11. do 13. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđena 81 novozaražena osoba virusom korona.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 60 osoba, odnosno 74,07 odsto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 časa, evidentiran je oporavak 29 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije virusom korona trenutno 429.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 50 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je jedna osoba tokom protekla 24 časa otpuštena sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Zabilježena su još dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze virusom korona povećao na 89.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.650 oporavljeno od kovid infekcije.

U periodu od 30. septembra do 14. oktobra ove godine, naloženo je 1.009 samoizolacija.

Podsjećaju da je na snazi Naredba Federalnog kriznog štaba od 01. oktobra 2020. godine.

Sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije nalaze se na zzjzks.ba, prenosi radiosarajevo.ba.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime