spot_img
spot_img

Од Нове године скупље цигарете у БИХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Управни одбор Управе за индиректно/неизравнио опорезивање (УО УИНО) БиХ усвојио је на данашњој сједници Одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2019. годину.

Како је саоштено, чланови УО УИНО, на сједници која је данас одржана у Мостару, доношењем ове одлуке утврдили су да се нова минимална и специфична трошарина на цигарете и дуван примјењује од 1. јануара 2019. године.

Према усвојеној одлуци, која се заснива на Закону о трошаринама у БиХ, од 1. јануара 2019. године минимална акциза износиће 2,86 КМ умјесто досадашњих 2,60 КМ по кутији цигарета, док ће акциза на дуван за пушење бити 114,40 КМ по килограму умјесто досадашњих 104 КМ.

Примјењујући законско минимално повећање специфична акциза на цигарете за 2019. годину треба да износи 1,60 КМ по кутији цигарета умјесто досадашњих 1,50 КМ.

Усвојеном одлуком прописано је да порезни обвезници и прометници цигарета морају да попишу залихе на дан 1. јануара 2019. године, а пописне листе доставити надлежном регионалном центру до 7. јануара 2019. године.

Предвиђено је да порески обвезници морају калукулације малопродајних цијена формираних сходно овој одлуци доставити до 30. новембра ове године.

Чланови УО УИО данас су једногласно усвојили захтјев за додјелу средстава Управи из буџета за идућу годину.

Управни одбор усвојио је приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до 31.12.2019. године и упутио је у даљу процедуру Савјету министара БиХ.

УО УИНО примио је к знању информацију у вези с проблемима приликом провођења пресуде Суда БиХ у корист Републике Српске која се односи на исплату штете због расподјеле прихода с јединственог рачуна, али није било сагласности о рјешењу које је понуђено из Управе.

УО УИО није на данашњој сједници постигао сагласност о привременим ни коначним поравнањима између ентитета за претходне године, као ни одлуку о привременим коефицијентима за расподјелу прихода за посљедњи квартал ове године.

На данашњој сједници УО је подржао информацију УИНО која се односила на закључке Владе ФБИХ у свези са расподјелом и утрошком прихода од цестрина.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img