Од њиве до стола роба поскупи и до 20 пута - nula49.com
spot_img
spot_img

Од њиве до стола роба поскупи и до 20 пута

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Воће, поврће, као и многи други производи у Српској од произвођача до потрошача пролазе кроз “неколико руку” и док свако узме свој дио колача, поједина роба поскупи чак и 20 пута.

Одавно је познато да у цијелом ланцу хране највише зараде трговци, најмање произвођачи, док цех на крају плаћају потрошачи који су, примјера ради, протеклих дана за килограм малина у појединим маркетима требали да издвоје чак 71 КМ, а откупна цијена овог воћа не прелази четири марке.

Да је у продавницама, али и на пијацама све неоправдано скупо, сматра и предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић. Он је за “Глас” истакао да на овај проблем, односно слободно формирање цијена у продајним објектима годинама указују надлежнима, али да, како каже, нема неке вајде.

– Прошле године смо за килограм јабуке добили 0,40 КМ. Ту исту јабуку данас у маркетима продају и по три марке. Ми нисмо успјели да покријемо ни основне трошкове, узимајући у обзир силна поскупљања, а трговци купе кајмак – казао је Дојчиновић.

Додао је да су откупљивачи добро разрадили посао направивши паралелне фирме да им се не може ући у траг.

– Они, између осталог, имају и фирме које се баве велепродајом и сами формирају цијене, због чега губе произвођачи и држава. Углавном, роба од произвођача до крајњег потрошача поскупи најмање три пута, а неријетко и 20 пута више, ка­о што је недавно био случај са малинама, када је шака овог воћа продавана за девет марака – казао је Дојчиновић и додао да килограм јабуке купљене од произвођача за 0,90 КМ у продавницама не би требало да прелази 1,30 марака.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре са подручја Братунца, Милића и Сребренице, истакао је да је, у најмању руку, безобразлук то што раде поједини ланци у Српској, гдје цијене бобичастог воћа премашују и оне у Паризу и Лондону.

– Није реално да цијена малине у маркетима буде дупло виша него откупна – рекао је Стојановић.

Са истим проблемима суочавају се и повртари којима су влага и мајске кише нанијеле огромну штету, због чега немају шта да понуде тржишту.

– Оног тренутка када смо изгубили директан контакт са купцем, настао је проблем – рекао је предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић казала је да крајњи потрошач све плаћа, како цијене трошкова, тако и зараду трговаца.

– Слободно формирање цијена довело је до тога да поједини производи поскупе и до 1.000 одсто. Дошли смо у ситуацију да ће трговци радије бацити одређену количину производа него што ће продати по нормалној цијени – рекла је Марићева и додала да су продавци почели све да пакују у кутијице, па и насјечену лубеницу, које 100 грама дође скупље од килограма.

Економиста Зоран Павловић рекао је за “Глас Српске” да трговци немају никаква ограничења, осим оних која је прописало Министарство трговине и туризма у смислу максималне марже на неке артикле.

– Трговац може да стави да килограм малина кошта 100 марака, нико му не брани ако има оних који хоће то да плате. Постоји могућност да се анализом трошкова установи колико ко зарађује и да на то плати порез – казао је Павловић.

Инспекторат

У Инспекторату РС истичу да републичка тржишна инспекција свакодневно контролише формирање цијена основних животних намирница, за које је Уредбом о ограничавању маржи у промету робе ограничен максимални износ марже који се може обрачунати на набавну цијену, попут соли, уља, масти, млијечних производа.

За све остале производе који нису обухваћени овом уредбом, истакли су да се цијене формирају у складу са понудом и потражњом на тржишту, односно ријеч је о слободном формирању цијена, како је то и прописано Законом о регулисању цијена.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img