Oči logoraša govore o patnji

Nemamo vremena za mržnju, neće nam cijeli život u mržnji proteći – poruka je sa portreta učesnika proteklog rata koji je četiri dana gledao smrti u oči Kreša Primorca, na izložbi fotografija 20 stradalnika autora Velije Hasanbegovića koja je otvorena na mostu Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu.

“Mir se danas samo može graditi dosljedno provodeći zakone ove države. Mora da se skine teret sa naroda da su zločinački a za zločine kriviti i kažnjavati pojedince koji su ih napravili. Mladim bih poručio da gledaju da im život ne prolazi u mržnju. U životu treba da uživaju, u njegovim ljepšim trenucima, a ne da budu zarobljeni u prošlosti kao što smo mi bili”, dodao je Primorac.

- Reklama -

Janko Samouković koji sad živi u Višegradu i čija se fotografija nalazi na izložbi pod nazivom “Lično” bio je logoraš u zloglasnom “Silosu” , želi, poslije svega što je preživio da se u BiH u svakom gradu može osjećati ugodno i bezbjedno.

“Osnovna poruka zbog čega mi pričamo ove priče nije da nikog optužujemo, pitamo ko je prošao gore, ko je više nečasnih djela uradio već zaključak da smo svi prošli loše u ovom ratu. Ne treba da dozvolimo da se nešto slično ponovo desi. Jednostavno nama je na pameti samo mir i da naša djeca nikada ne dođu u situaciju da dožive neke ratove, logore i kolone izbjeglica”, istakao je Samouković.

Amir Omerspahić iz Han Pijeska imao je samo 17 godina kad se obreo u vrtlogu rata i poslije pada Žepe u sabirnom centru u Sušici kod Užica.

“Poručujem mlađoj populaciji koja je još zatrovana mržnjom, a oni nisu svjesni šta i koga mrze, da je rat jedno veliko zlo koji samo donosi bol i patnju. Moja priča treba da im bude opomena da ne dijele ljude po vjeri i naciji nego samo na dobre i loše”, rekao je Omerspahić.

On je pomenuo i ljekara Aca Moljevića, kome je vječno zahvalan, a koji mu je u užičkoj bolnici spasio život jer mu je ruku bila zahvatila gangrena.

Autor izložbe portreta logoraša i stradalnika iz sva tri naroda u BiH u ratu Velija Hasanbegović kaže da je uradio fotografije, ali im je nešto nedostajalo. Onda je vođi projekta predložio da ispod fotosa napišu neku svoju poruku kako je i učinjeno.

“Vidite koliko su izražene oči na portretima, jer kad čitamo čovjeka gledamo mu u zjenice. Oči ovih ljudi i njihovo lice govore o njihovoj golgoti i stradanju u ratu 1992-1995.godine”, zaključuje Hasanbegović.

Organizator projekta i izložbe koja će se narednih nekoliko dana nalaziti u Domu kulture je nevladina organizacija “Pro budućnost” iz Sarajeva.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime