Obucimo šarene čarape, danas je Svjetski dan Daunovog sindroma

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan Daunovog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromozoma.

Ovaj dan je prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine, a odabran je na temelju trisomije 21. hromozoma, po čemu je Daunov sindrom i jedinstven. Ovo je ustvari genetski poremećaj uzrokovan jednim hromozomom viška, a nastaje u trenutku začeća.

Ime sindroma dolazi od imena engleskog ljekara Johna Langdona Dauna koji je 1866. opisao sindrom. Ovaj sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem dolazi do različitih psihofizičkih poteškoća u razvoju djeteta.

- Reklama -

U prosjeku se jedno od 650 novorođenčadi rađa s ovim sindromom, a poremećaj ometa normalan razvoj. U od 30 do 60 posto slučajeva osoba ima srčane probleme, dok 20 posto ima endokrinološke probleme koji predstavljaju poremećaje u radu štitne žlijezde. Oboljelom djetetu je potreban veliki angažman cijele porodice i društva, jer mu često veliki problem predstavlja inkluzija u društvo.

Iz godine u godinu naučnici imaju sve više saznanja o ovom sindromu, a budućnost je svjetlija nego ikad. Osobe s Daunovim sindromom su sve više prihvaćene i sve se bolje snalaze u bh. društvu, a dokaz za to je i Hasan Sejdinović koji je prije nekoliko dana osvojio najsjajniju medalju na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dabiju, u Bosnu je donio zlato.

Za njih granice ne postoje, oni su modeli, bilderi, karatisti i još mnogo toga.

Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom obilježiće se danas raznim aktivnostima na cijelom području BiH.

U brčanskoj Četvrtoj osnovnoj školi danas će povodom ovog datuma biti održana radionica, prigodno druženje, te projekcija filma.

(klix.ba/radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime