Objavljena nova lista najvećih dužnika za PDV

Nova lista dužnika državi po osnovu PDV-a u Bosni i Hercegovini nije ponudila velike promjene u vrhu.

Iste kompanije i dalje su lideri na ovoj neslavnoj ljestvici, a izmijenjeni su iznosi novca koje duguju državi. Na listi objavljenoj juče, na vrhu je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, slijedi MB – KEKEROVIĆ d.o.o. i Đuša d.o.o. Fojnica.

- Reklama -

Prema listi s podacima zaključno s januarom 2018. godine, najveći dužnik državi po osnovu PDV-a je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, a slijede MB – KEKEROVIĆ d.o.o. i Đuša d.o.o. Fojnica.

Kako piše u pojašnjenju UIO, nakon što je 01. januara 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, prvi od uspostave Uprave za indirektno oporezivavnje BiH, stekli su se zakonski uslovi za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, trošarine i carine.

Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UIO i Upravnog odbora UIO usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

U nastavku pogledajte kompletnu listu dužnika Bosni i Hercegovini po osnovu PDV-a: Dužnici za PDV u BiH, februar 2018.

 

 

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime