Obilježeno 25 godina od smrti Spomenka Gostića

Služenjem parastosa na groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj danas je obilježeno 25 godina od smrti Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske.

Parastosu je prisustvovao ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je poručio da se mora sačuvati od zaborava žrtva najmlađeg borca Vojske Republike Srpske, koji je utkao svoj život u Srpsku.

- Reklama -

“Spomenko treba da bude primjer drugima kako se brani sloboda i kako se život ne štedi za slobodu i za ono što nam pripada, a to je srpstvo, naša vjera – to je naša država”, rekao je Savanović.

On je ocijenio da je Spomenko “žrtva dugodišnje etničke mržnje na ovim prostorima koja se manifestovala u posljednjem ratu”.

Savanović je rekao da je srpski narod kroz istoriju, a posebno u 20. vijeku, uvijek bio žrtva međunarodnih zavjera, iako je dao pun dobrinos u borbi za svoju i slobodu drugih.

On je ukazao da mladi moraju biti svjesni svoje istorije kako se ne bi ponovile iste greške u budućnosti.

Parastosu su prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Srspke Miladin Dragičević, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, članovi Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” iz Bijeljine, boračke organizacije iz Doboja, te omladine iz Bijeljine, Broda i Doboja.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić je nakon smrti majke i pogibije bake 1992. godine ostao sam i priključio se borcima Vojske Repulike Srpske u svom selu Jovići, gdje je sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike.

Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine na planini Ozren. Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime