spot_img
spot_img

О чему ће Меркел разговарати Шмитом и Инцком: На дневном реду рад и будућност ОХР-а?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ангела Меркел, њемачка канцеларка, у сриједу (18. августа) разговараће са Кристијаном Шмитом, новим високим представником, и његовим претходником Валентином Инцком.

Како “Независне новине” незванично сазнају, тема разговора ће бити сарадња Савезне владе Њемачке са високим представником и будућност ОХР-а. Међутим, наши извори нису жељели прецизирати да ОХР ужива подршку Берлина.

Из Прес-службе Меркелове за “Независне новине” званично је потврђено да ће састанак бити одржан и да је термин састанака најављен седмицу прије сусрета, што је, како су нам нагласили, уобичајена пракса у Кабинету.

Како нам је незванично речено, тема разговора ће бити европски пут БиХ и предстојеће реформе за испуњавање 14 кључних препорука Европске комисије. На наше питање да ли је овај састанак организован због блокада и одбијања пристајања РС да сарађују са Шмитом, одговорено нам је кратко да се ради о састанку који је раније планиран.

Званично, на страници канцеларке Меркел саопштено је да ће канцеларка поздравити високог представника и његовог претходника у свом кабинету.

“Шмит је 1. августа преузео ову међународну позицију пуну одговорности уз подршку Савезне владе. У средишту разговора ће бити стање у БиХ, посебно када је ријеч о предстојећим реформама у вези с приближавањем ЕУ”, саопштено је.

Подсјећања ради, представници РС одбијају да се сретну с новим високим представником, након што је његов претходник Инцко наметнуо допуне Кривичног закона БиХ по којем је негирање геноцида кажњиво. Осим тога, власти у РС тврде да нови високи представник није легалан и легитиман, јер га није потврдио Савјет безбједности УН-а, што је позиција коју заступа Русија уз подршку Кине.

Занимљиво је да ће Меркелова два дана касније у Москви разговарати с Владимиром Путином, предсједником Русије. Независне су прије неколико дана писале, позивајући се на високи дипломатски извор, да су Меркелова и Путин у априлу телефонски разговарали о БиХ и високом представнику и да је Путин тада рекао да је питање ОХР-а нешто чим се бави Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије. “Независне новине” су такође више пута писале да ће питања у Европи бити рјешавана имајући у виду чињеницу да је Запад дозволио признање независности Косова без сагласности Београда. Након разговора с Путином, Меркелова иде на разговоре с украјинским предсједником Володомиром Зеленским.

Русија иначе финансира рад ОХР-а, али жели његово затварање, међутим, не жели конфликт са Западом, а посебно не с Њемачком. Из тог разлога, како смо већ писали, Русија неће блокирати војну мисију ЕУ у БиХ, коју снажно подржава Њемачка. О овом питању из Амбасаде Русије у БиХ су нам објаснили да се став Русије није промијенио.

“На основу одсуства формалне сагласности Савјета безбједности УН-а Руска Федерација сматра именовање Кристијана Шмита на позицију високог представника у БиХ нелегитимним. Што се тиче Управног одбора Савјета за спровођење Мировног споразума, Канцеларије високог представника, а поготово операције ЕУФОР-а ‘Алтхеа’, наглашавамо да је то тематика функционисања конкретних тијела, која се не своди искључиво на питање високог представника”, појаснили су “Независним новинама” из Амбасаде Русије.

По свему судећи, Шмит је одабрао да не настави Инцковим путем, већ да покуша ствари рјешавати договором и дијалогом унутар БиХ, али то ће бити немогуће ако не буде било могућности да се организују сусрети и састанци. Представници међународне заједнице стали су иза Шмита, али се засад понашају повучено и одмјерено.

Што се тиче Инцкове одлуке, важно је напоменути да је пажљиво формулисана те да се, када се добро ишчита сам текст наметнуте одлуке, не кажњава нечије евентуално мишљење да у Сребреници није било геноцида, већ ако би негирање геноцида као посљедицу могло подстаћи “насиље или мржњу усмјерену против групе особа или члана групе”. То значи да би, у хипотетичком случају, тужилац морао да докаже да је нечије негирање геноцида имало овакву посљедицу да би суд оптуженог могао прогласити кривим.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img