spot_img
spot_img

Ново поскупљење цигарета од првог јануара

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ усвојио је на јучешњој сједници у Мостару Одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за наредну годину, која ће се примјењивати од 1. јануара.

Према усвојеној одлуци, од 1. јануара наредне године минимална акциза износиће 2,60 КМ умјесто 2,42 КМ, а специфична акциза умјесто 1,35 КМ износиће 1,50 КМ за паковање цигарета од 20 комада, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 одсто минималне акцизе и износиће 104 КМ умјесто досадашњих 96,80 КМ по килограму.

Порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета дужни су да попишу залихе цигарета на дан 1. јануар и да пописне листе доставе надлежном регионалном центру УИО до 7. јануара наредне године, док се обрачун акциза мора доставити до 17. јануара, како би била обрачуната разлика.

Калкулацију малопродајне цијене, формиране сходно овој одлуци, порески обвезници дужни су да доставе надлежном регионалном центру УИО до 30. новембра.

Управни одбор УИО усвојио је јуче Одлуку о утврђивању количине дизел горива које се користи за потребе рудника, термоелектрана и жељезница на које се не плаћа путарина за наредну годину.

Одредбе ове одлуке односе се на дизел гориво које користе рудници и термоелектране у процесу производње и жељезнице за погон шинских возила, и то на одређену количину коју одобри УО УИО на приједлог влада ентитета и Брчко дистрикта.

Ова одлука примјењиваће се од 1. јануара, а за њену проведбу задужена је УИО која ће једном у три мјесеца Управном одбору подносити извјештај о њеној реализацији.

Управни одбор усвојио је јуче измјене правилника о примјени Закона о акцизама у БиХ и Правилник о примјени Закона о порезу на додатну вриједност који се односи на електронско подношење пријава код обрачуна акциза и ПДВ-а.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img