Нови удар на џепове грађана, цијена брашна опет иде горе - nula49.com
spot_img
spot_img

Нови удар на џепове грађана, цијена брашна опет иде горе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Цијене брашна у Босни и Херцеговини до краја године биће веће за десет одсто, што ће према ријечима пекара подићи и цијене пекарских производа.

Наиме, млинари из Српске и Федерације сложни су у томе да је потребно подићи цијене брашна с обзиром на тренутну ситуацију.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске, рекао је за “Независне новине” да је поскупљење очекивано и да за то постоји неколико разлога.

“За поскупљење постоји неколико разлога, а први од њих је проблем с извозом житарица из Украјине, што се односи на цијели свијет и утиче на све”, рекао је Кос.

Према његовим ријечима, други веома битан разлог је поскупљење енергената, којима цијена скаче из дана у дан.

“Као трећи веома битан разлог ја бих навео и слаб род, али и квалитет кукуруза код нас у регији. Оваква ситуација ће аутоматски дио кукуруза пребацити на сточну храну”, рекао је Кос, објашњавајући да ће тиме потражња за пшеницом бити још већа.

Како додаје, све су ово разлози за поскупљење пшенице, који ће подићи и цијену брашна.

Кос наводи да тренутна ситуација на берзи са цијеном пшенице није реална.

“Мислим да на берзу велики утицај има политичка ситуација. Према подацима берзе, најскупља пшеница је тренутно у Новом Саду, а сви знамо да то није истина и да је пшеница у Новом Саду јефтинија за 60 евра него у Мађарској”, рекао је Кос, додајући да је тренутна цијена пшенице по тони између 380 и 420 евра.

Суад Селимовић, секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Кантоналне привредне коморе у Тузли, рекао је за “Независне новине” да пшеница коју ми планирамо јести у будућности не зависи од граница БиХ.

“С обзиром на то да пшеница коју ми планирамо јести у будућности не зависи од наших граница, односно она се не налази у БиХ, него у Мађарској и Србији, увијек постоји могућност раста цијена”, рекао је Селимовић.

Како је додао, с обзиром на то да у БиХ нема робних резерви, евидентно је да ће цијене бити у порасту.

“Немамо робне резерве и не можемо да утичемо на цијене које ће нама бити пласиране од других, односно на смиривање тржишта хљеба”, рекао је Селимовић.

Саша Тривић, власник ланца пекара “Мања” из Бањалуке, најавио је могуће поскупљење пекарских производа.

“Према нашим информацијама требало би доћи до поскупљења од пет одсто, осим ако тренутна ситуација с Украјином додатно не подигне цијену”, рекао је Тривић.

Према његовим ријечима, досадашња поскупљења пекарских производа нису покрила повећање трошкова цијена сировина тако да је реално очекивати да дође до минималног поскупљења пекарских производа.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img