Novi temin posjete djece sa Kosmeta Srpskoj

Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije uputio je danas dopis u 20 lokalnih zajednica Republike Srpske i distriktu Brčko sa prijedlogom da projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” bude realizovan od 20. do 28. avgusta, umjesto od 19. do 27. juna, zbog aktuelne situacije uzrokovane epidemijom virusa korona, rekao je Srni predsjednik ovog odbora Milorad Arlov.

“Ako se životna situacija stabilizuje i ako bude postojala mogućnost, novi predloženi i jedini mogući termin je četiri mjeseca, odnosno od 20. do 28. avgusta”, rekao je Arlov.

On je dodao da su danas dopisom obavijestitili lokalne zajednice o ovom prijedlogu, uvažavajući mišljenje osnovnih škola i porodica domaćina.

“U kontaktu smo sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske uvažavajući njihovu dugodišnju podršku i mišljenje. Moramo uvažiti mišljenje i podršku Ministarsta bezbjednosti u Savijetu ministara koje mora djeci sa Kosova i Metohije izdati dozvolu za ulazak u BiH i Republiku Srpsku pod posebnim uslovima, kao i mišljenje osnovnih škola, srpskih opština i porodica na Kosovu i Metohiji”, rekao je Arlov.

On je dodao da im je želja da se ne prekine ovaj deveti po redu, jedinstveni projekat u regionu, čiji je cilj da djeca sa Kosova i Metohije osjete gostoprimstvo, toplinu doma i radost svojih vršnjaka iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ove godine bilo je planirano da Republiku Srpsku posjeti oko 1.100 učenika, u pratnji prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije, među kojima i djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju, u pratnji svojih roditelja iz udruženja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

U organizaciji Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, od 2012. godine 28 opština i gradova Republike Srpske posjetilo je 4.500 djece i oko 320 prosvjetnih radnika sa Kosmeta.

 

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime