spot_img
spot_img

Нови режим путовања у ЕУ од јануара 2021.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Нови систем регистрације путника ЕТИАС, без чије потврде грађани Босне и Херцеговине више неће моћи путовати у земље Шенгена, почеће с радом у јануару 2021. године, потврђено је “Независним” у европским институцијама.

Како кажу, БиХ ће бити једна од 62 земље чијим грађанима за улазак у зону Шенгена не требају визе, али ће они прије путовања у ЕУ морати попунити нови формулар. Осим БиХ, у овом систему наћи ће се све земље региона, али и земље попут САД, Канаде, Јапана и Аустралије. Сви грађани земаља које нису чланице ЕУ и којима за улазак у шенгенски простор не треба туристичка виза мораће попунити формулар Система за информацију и ауторизацију европског путовања.

У европским институцијама истичу да су сви детаљи мање-више познати те да је тренутно једина непознаница статус држављана Велике Британије, који ће након напуштања ЕУ бити третирани као трећа земља.

“С обзиром на то да Уједињено Краљевство пролази кроз процес Бреxита, још није јасно који ће услови важити за Британце који буду жељели ући у ЕУ. Како сада ствари стоје, извјесно је да ће и они морати попуњавати ЕТИАС формулар”, наглашено је.

Такође, кажу да ЕТИАС није виза те да не подлијеже обавезама које проистичу из визног режима.

“Не треба ићи у конзуларна представништва, не прикупљају се било какви биометријски подаци и тражи се значајно мање података у односу на процедуру издавања виза. Такође, процес издавања виза може трајати до 15 дана, уз могућност продужавања рока до 60 дана, ЕТИАС ауторизација завршава се најчешће у року од неколико минута”, истакнуто је.

На страници ЕУ о информацијама о Шенгену наведена је детаљна процедура коју ће држављани БиХ морати испоштовати како би након ступања на снагу ЕТИАС-а могли ући у ЕУ. Истакнуто је да ће свака особа старија од 18 година која жели путовати у земље Шенгена морати попунити онлајн формулар који кошта седам евра, а важиће три године или до истека важећег пасоша. Наглашено је, такође, да је пасош обавезан документ, да је пожељно да садржи и чип са биометријским подацима, а да ће попуњавање формулара за дјецу бити бесплатно.

Попуњавање формулара може се обавити за десет минута, а требаће унијети име, датум и мјесто рођења, е-маил и број телефона, прву државу уласка у Шенген, податке о образовању, радном искуству и здравственом стању те пружити одговоре на основна безбједносна питања.

“Ако су подаци које сте унијели у формулар тачни и не сматрају вас особом која представља безбједносни ризик, ваша апликација ће бити одобрена, а процедура неће трајати дуже од неколико минута. Међутим, ако вас систем обиљежи, ваша апликација ће бити процесуирана ручно, а провјера може трајати од четири дана до двије седмице”, наглашено је. Уколико је особа одбијена, систем пружа могућност жалбе и поновног слања апликације.

Услови за улазак у ЕУ

Важећи пасош

Такса од седам евра

Лични подаци

Контакт информације

Здравствено стање

Безбједносна провјера

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img