Novi rekord: Tuzlak “naduvao” 5,5 promila

Tuzlanskoj policiji prijavljeno je sinoć da u ulici Slavinovićkog odreda, u naselju Slavinovići, na ulici leži muškaraca sa povredama na glavi. Policija je izašla na mesto događaja, a ovaj 54-godišnjak ispričao im je da mu je nepoznata osoba prvo tražila cigaretu, a nakon toga ga udarila.

No, ova priča sasvim je izgubila na verodostojnosti kada je izvršeno akotestiranje 54-godišnjaka. Alkotest je “zakucan” na neverovatnih 5,5 promila alkohola u krvi.

- Reklama -

Muškarac je odveden na trežnjenje, a pravo je čudo da je sa ovakvom koncentraciom alkohola u krvi uopšte živ.

Istina, zabeleženi su slučajevi i sa više promila alkohola u krvi, ali je činjenica da stručnjaci pojašnjavaju kako je sve iznad 3,5 promila – opasno po život.

Ovako izgledaju faze pijanstva

Od 0,5 do 1,0 promila

Faza pripitog stanja, karakterišu je promene u motorici, nesigurnost u hodu, govorljivost, na psihičkom planu se zapaža umanjenje mogućnosti objektivne procene, precenjivanje svojih uz podcenjivanje tuđih vrednosti, oslabljene mogućnosti pažnje, pamćenja, opažanja, što se tiče vegetativnih promena, zapažaju se porast krvnog pritiska, ubrzani rad srca, crven lica.

Od 1,0 do 1,5 promila

Faza lakog pijanstva. U ovoj fazi se ranije navedeni simptomi naglašavaju.

Od 1,5 do 2,0 promila

Faza srednjeg pijanstva. Prethodni simptomi su veoma izraženi, motorika je značajno oslabljena, zapažaju se problemi dezorjentacije u vidu spacijalne i temporalne, a iskrivljeno opažanje može da uzrokuje agresivnost.

Od 2,0 do 3,0 promila

Faza teškog pijanstva se karakteriše punom dezorjentacijom, dvostrukim vidom, povraćanjem, osoba je pospana, motorika je veoma oslabljena, tako da je hod praktično nemoguć.

Od 3,5 do 5,0

Faza nesvesnog stanja. Javljanje nesvesnog stanja može izazvati komu ili čak smrt pijane osobe.

 

 

(bportal.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime