spot_img
spot_img

Нови покушај договора о градњи аутопута Сарајево – Београд кроз БиХ: Брчко кључна тачка

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Изградња дионица аутопута од Београда до Сарајева, које воде кроз БиХ, биће кључна тема на састанку који је заказан за уторак у Брчко дистрикту, у који стижу надлежни са свих нивоа власти јер још има доста неријешених ствари које су препрека да пројекат, иза којег стоји Турска, буде спроведен у дјело.

Радови у БиХ још нису почели јер нису установљени начини финансирања овог пројекта, иако су у марту ове године представници БиХ у Анкари, током састанка са делегацијом Турске и Ердоганом, потписали Споразум о изградњи аутопута Сарајево – Београд. Плановима је предвиђена изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом, те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи. Ту је предвиђена изградња новог моста и припадајућег граничног прелаза.

Република Српска је, када је ријеч о припреми терена, знатно одмакла од ФБиХ, а министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић рекао је за “Глас Српске” да ће се у Брчком за истим столом наћи премијери Српске и ФБиХ, директори ентитетских предузећа за аутопутеве, градоначелник Брчко дистрикта и његови сарадници. Подсјетивши да је о овом пројекту већ разговарао и са првим замјеником високог представника и супервизором за Брчко дистрикт Мајклом Скенланом, подвукао је да очекује да ће идуће седмице бити приближени одређени ставови како бисмо убрзали реализацију пројекта изградње аутопута од Сарајева до Београда.

– Састанак на тему трасе кроз Брчко отвориће и друга питања, међу којима је и да ли има помака генерално у ФБиХ. Тренутно је проблем дефинисања путање кроз Брчко дистрикт јер сада имамо шест траса, чије су дужине око 55 километара, а прије 15-ак година била је у плану само једна, дуга 30-ак километара, тако да то изискује више новца. То је приоритет који ће бити на дневном реду, а веома тешко је ускладити и политичке и друге интересе – истакао је Митровић.

Нада се да ћемо пронађе рјешење како бисмо на прољеће могли кренути у друге активности.

– Дио кроз Брчко дистрикт је важан за Српску да би спојио аутопут од Раче и Бијељине према Бањалуци, али значајна је и траса од Раче, преко Бијељине, до Тузле, Завидовића, Жепча и Сарајева. Постоји интерес свих страна јер је Брчко чвориште аутопута, важна тачка за Српску, ФБиХ и сам дистрикт – закључио је Митровић.

Укупна вриједност посла, који дијелом финансира и Турска, процијењена је на око четири милијарде евра, а почетак радова у Србији је обиљежен у октобру 2019. у Сремској Рачи, у присуству предсједника Србије и Турске Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, те чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића.

Рачуница

Многи економисти и политичари, од почетка приче о изградњи аутопута који би у виду прстена спојио Београд и Сарајево, истичу да је ријеч о веома важном пројекту који би дао снажан вјетар у леђа економији. БиХ би, како се могло чути, постала магистрала за бројне, што иде наруку привреди, туризму и другим гранама.

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img