spot_img
spot_img

Нове саобраћајне дозволе у БиХ изгледаће као возачке и личне карте

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Власници аутомобила у Босни и Херцеговини ускоро би старе папирне саобраћајне дозволе требали замијенити новим, пластичним, налик личним картама и возачким дозволама, сазнаје Klix.ba.

Прије отприлике мјесец дана Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) иницирала је почетак процеса измјена и допуна законских оквира и прописа чији би крајњи циљ требао бити замјена тренутних саобраћајних дозвола новим и модернијим чипованим картицама.

Нове саобраћајне дозволе би имале облик пластичне картице са чипом на којем би били меморисани подаци о власнику аутомобила, карактериситикама возила и осталим детаљима који се и данас налазе у саобраћајним дозволама.

Како сазнајемо ускоро би требао услиједити састанак представника ИДДЕЕА-е с делегацијом Министарства саобраћаја и комуникација БиХ како би се усагласиле потребне измјене закона, а затим би на сцену требало ступити Вијеће министара БиХ чији би задатак био усвајање измјена закона, што би у коначници значило почетак процеса замјене саобраћајних дозвола у БиХ.

Експерти би у наредном периоду требали извршити стручне анализе чиме би био регулисан и начин овјеравања регистрације возила с обзиром на то да се тренутно ударањем печата и потписом обиљежава регистрација возила.

Након биометријских пасоша те електронских личних карти и возачких дозвола ово би била нова степеница у модернизацији личних докумената држављана Босне и Херцеговине, чиме не би заостајали за европским земљама.

Интересантно је да су наши источни сусједи у Републици Србији прешли на пластичне саобраћајне дозволе, док се у најмлађој земљи чланици ЕУ Републици Хрватској још увијек користе саобраћајне дозволе идентичне босанскохерцеговачким.

 

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img