Njemačka vlada usvojila zakon koji olakšava zapošljavanje radnika iz cijelog svijeta

Njemačka vlada danas je usvojila dugoočekivani zakon o migracijama koji će olakšati zapošljavanje kvalifikovanih radnika iz svih krajeva svijeta, javljaju njemački mediji.

Zakon treba biti izglasan u parlamentu nakon čega bi stupio na snagu 2020. godine, a tekstom je predviđeno uklanjanje nekoliko birokratskih prepreka za one koji traže posao u Njemačkoj.

Stranke demokršćanske Unije (CDU/CSU) i Socijaldemokratska stranka (SPD) imaju različite stavove u vezi uslova zapošljavanja i obuke. I dalje je neizvjesno da li će konzervativno krilo vladajući CDU prihvatiti izmjene zakona.

- Reklama -

“Ovo je dobar dan za modernu Njemačku”, rekao je ministar rada Hubertus Hajl, dok je ministar ekonomije Peter Altmajer rekao da je ovo “istorijski dan”.

Zakon bi mogao olakšati doseljavanja i zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država izvan Evropske unije.

Njemačka bilježi najvišu stopu nepopunjenih radnih mjesta i želi stabilizovati penzione fondove, a poslodavci nastoje popuniti blizu milion radnih mjesta.

No, kako će se rješavanje tog njemačkog problema odraziti na Bosnu i Hercegovinu, prognoze su jasne: zadaće snažan udarac bh. tržištu rada.

1 komentar

  1. Mašala neka je budućim ,,bivšim bosancima,, svanulo.Ko moze neka ide iz ove nakaradne tvorevine.Od običnog stanovnika ko ostane najbolje mu je da se ubije.Sa 500 km moze jesti maslenjak svaki dan i zivjeti u kartonskoj kutiji

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime