spot_img
spot_img

Њемачка разматра војни ангажман у БиХ кроз ЕУФОР

spot_img
spot_img

Њемачка влада разматра да се војно поново ангажује у БиХ кроз ЕУФОР, рекла је Ана Лирман, државна секретарка за Европу у Њемачком министарству спољних послова на сједници Бундестага посвећеној БиХ.

Поздравила је јачање војне мисије у БиХ и нагласила да Њемачка разматра поновно укључивање Војске Њемачке у тој операцији.

Што се тиче изборне реформе, рекла је да Њемачка подржава разговоре о измјенама законодавства и о техничким побољшањима, али да нови Изборни закон не смије повећавати етничке подјеле.

“Избори у октобру се морају одржати. Одгађање или бојкотовање би само могло повећати нестабилност”, рекла је она.

Како је истакла, Њемачка је забринута због планова о одвајању од државе оцијенивши то као напад на јединство, мир и стабилност БиХ, западног Балкана и Европе.

“Такво деструктивно понашање не смије остати без одговора. Савезна влада је реаговала укидањем билатералне подршке за РС, а с ЕУ и осталим донаторима координишемо начине како да наша подршка буде условљена”, рекла је она и додала да Њемачка пружа подршку Кристијану Шмиту, те је најавила активну подршку Њемачке на путу БиХ ка ЕУ.

Петер Бејер, из клуба ЦДУ, је рекао да се БиХ налази у у највећој кризи послије рата, а критиковао је и Игора Калабухова, руског амбасадора у БиХ и поручио да је интерна ствар БиХ одлука о придруживању НАТО-у. Заложио се за убрзану европску перспективу за западни Балкан, и констатова да је спровођење реформи споро.

Свења Шулце, представница Клуба СПД-а, је рекла да је рат у БиХ избио у срцу мултиетничког Балкана, те је истакла да је данас у БиХ поново угрожен мир.

Јоахим Вундрак из Клуба АфД-а, изразио је жаљење што се етничка мржња у БиХ преноси на нове генерације, док је Јенс Бек, из Клуба ФДП-а, истакао да Њемачка неће трпити мијешање Русије у земљама западног Балкана

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img