Њемачка признаје возачке из БиХ, тек се очекује одлив возача - nula49.com
spot_img
spot_img

Њемачка признаје возачке из БиХ, тек се очекује одлив возача

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што је Њемачка одлучила да од 1. августа ове године службено призна све возачке дозволе из Босне и Херцеговине, већ се страхује да ће и преостали професионални возачи напустити ову земљу.

Према ријечима Николе Грбића, предсједника Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, ово је велика катастрофа за БиХ, поготово зато што се већ неко вријеме кубури са недостатком возача.

“Неких 15 до 17 земаља није признавало возачке дозволе из БиХ па су возачи, који имају та држављанства, масовно одлазили у Србију или Хрватску, да би добили возачке дозволе које су признате у Европи. Наравно, то је била изузетно лоша ствар за нас, јер су возачи на тај начин одлазили, но ово сада је већ катастрофа”, истакао је Грбић.

Иначе, како каже, Њемачка потражује око 30.000 професионалних возача. До сада су у тој земљи биле признате само возачке дозволе Б категорије из БиХ, а од 1. августа Њемачка ће службено признати све возачке дозволе из БиХ, са свим положеним категоријама за путничка и теретна возила.

“Тада ће са нашом возачком дозволом возачи моћи да уђу у неку од фирми и одмах да сједну да возе. То ће тек бити лоше, узевши у обзир податке да је око 6.000 возача већ напустило БиХ”, казао је Грбић.

Раније су, како каже, били тежи услови за возаче да иду у земље ЕУ, јер су морали полагати КОД 95 или мијењати возачке БиХ за србијанске или хрватске, док ће се сада, истиче, моћи лако отићи са нашом возачком дозволом у Њемачку.

“Пријети нам да ћемо доћи у ситуацију да неће имати ко да вози”, нагласио је он.

И Дејан Мијић, предсједник Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС, каже да је сада озваничено, но да је годинама уназад велики одлив возача.

“Већ имамо проблем, јер Нијемци годинама повлаче велики број возача, а то ће се и наставити у наредном периоду”, нагласио је Мијић.

Но, он истиче да је потребно хитно мијењати законске регулативе, како би школовани возачи могли већ са 18 година имати возачку дозволу.

“Оно што је наш највећи проблем јесте то да се за занимања возача школују момци и дјевојке који након тога немају возачку дозволу. Они добију диплому возача, а немају дозволу и то треба хитно промијенити, те је неопходно да се за вријеме школовања заврши обука те да се припреми све, како би могли при навршавању 18 година да полажу возачки испит. Потребно је укинути та ограничење те да се након навршених 18 година омогући полагање возачких испита за све категорије, а тиме би се обезбиједило да људи који су се одлучили и усмјерили да буду возачи по занимању, могу одмах почети да раде, а не као што је сад, да морају након завршене средње школе чекати пет-шест година да би могли остварити услове за возача”, истиче Мијић.

Како каже, возача са Д категоријом је најтеже добити, зато што њихово школовање најдуже траје, те сматра да је апсурдно у овом вијеку чекати да неко напуни 24 године да би био возач аутобуса.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img