spot_img
spot_img

Њемачка притиснула кочницу за бх. возачке дозволе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одлучио сам напустити државу јер сам као возач видио могућност да могу боље зарадити у Њемачкој.

Међутим, приликом подношења захтјева за радну дозволу и упућивања у то шта ми је све потребно, наглашено ми је да возачка дозвола коју сам стекао у БиХ, а у којој пише да имам положено и за камион, не може бити прихваћена у Њемачкој и да морам поново полагати и наставу и вожњу. Није ми преостало ништа друго него да то и учиним.

Ово за “Независне новине” прича возач из БиХ, кога је животни и радни пут прије четири године одвео у Нирнберг.

Додаје да му није било лако прихватити да опет мора полагати возачки испит и да би било много једноставније да је дозвола призната свугдје у Европи, али да је одлуку о одласку у Њемачку већ донио и није му преостало ништа друго него да то и учини.

Његов случај није једини. Да професионалним возачима из БиХ који желе радити у Њемачкој није дозвољено да командују воланом на њемачким путевима док не положе возачки испит и у тој држави, јер Њемачка не признаје возачке дозволе из БиХ, “Независним новинама” су потврдили и у Министарству комуникација и транспорта БиХ.

Иако се бх. дипломатија годинама залаже да се успостави међусобна сарадња са званичним Берлином по питању узајамног признавања и замјени возачких дозвола, њемачка страна не прихвата ту иницијативу и не признаје возачку дозволу стечену у БиХ, и то за већину категорија вожње.

Подсјећају да је област узајамног признавања и замјене возачких дозвола између БиХ и Њемачке уређена Заједничком декларацијом о намјери Савезног министарства промета и дигиталне инфраструктуре Њемачке и Министарства комуникација и транспорта БиХ о поступку замјене возачких дозвола, потписаном 10. фебруара 2015.

“Овим је дата могућност замјене возачке дозволе категорије А и Б и поткатегорије А1 без полагања додатног теоријског или практичног испита. С наше стране покренута је иницијатива да се изврши допуна Заједничке декларације на начин да иста обухвати и остале категорије (БЕ, Ц, ЦЕ, Д и ДЕ) и поткатегорије (Б1, Ц1, Ц1Е, Д1, Д1Е) возачке дозволе, о чему треба да се постигне сагласност с надлежним органом Њемачке. Наша иницијатива за допуну Заједничке изјаве и признавање свих категорија и поткатегорија возачких дозвола није прихваћена од њемачке стране”, наводе из Министарства комуникација и промета.

Од 2018. године надлежна министарства у БиХ више пута слала су ургенције и дописе којима се тражи да се Заједничка декларација допуни, али није било позитивног одговора.

“Након одговарајуће провјере предочене документације не може се допунити постојећа Заједничка декларација. Због важних високих критеријума према власницима возачких дозвола за теретна возила или аутобусе у Њемачкој (у погледу квалификације за професионалног возача) допуна ЗД предложеним категоријама возачких дозвола, нажалост, није могућа”, стоји у одговору који је Амбасада Њемачке послала 2018. године.

Истим путем наставило се и у наредне четири године, а на посљедњу ургенцију, која је упућена 15. фебруара ове године од стране Министарства иностраних послова, кратко је поручено сљедеће.

“…У ноти Министарства иностраних послова СР Њемачке дата је информација да ће одговор Савезног министарства саобраћаја и дигиталне инфраструктуре СР Њемачке бити достављен Амбасади БиХ у Берлину, одмах након примитка истог у Министарству иностраних послова СР Њемачке”.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске, каже да је упознат с овим проблемом и да је изузетно лоше што се возачке дозволе, за које грађани БиХ плаћају и више од хиљаду КМ, не признају у већини европских земаља.

“Можда се то може довести чак и у везу с политичким односима на релацији Њемачка – БиХ, али свакако да то није добра ствар”, истиче Грбић за “Независне новине” и подсјећа да БиХ у огромној мјери зависи од њемачке привреде.

“Мислим да се што прије мора радити да се овај проблем ријеши, јер то неће донијети ништа добро. А ријешити се може само дипломатским путем”, наводи Грбић.

А док бх. возачи не могу у Њемачку, занимљиво је да без икаквог билатералног акта о узајамном признавању и замјени возачких дозвола могу у Катар и Аустралију. Уговорни прописи ријешени су и с Данском, Француском и Аустријом.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img