Ništa od olakšica: Roming i dalje po paprenim cijenama

Oko 3,5 miliona pretplatnika mobilnih telefona u BiH i dalje će da plaćaju paprene usluge koje koriste u romingu.

Primjera radi, građanima koji su pretplatnici bilo kog operatera u Evropskoj uniji već neko vrijeme ne plaćaju roming, pa tako, recimo, Slovenac koji ode u Njemačku telefonira kao da je u svojoj zemlji. To se odnosi i na usluge mobilnog interneta.

- Reklama -

Nažalost, mi, čim pređemo granicu uzimamo telefon u ruke i provjeravamo da li smo isključili opciju “prenos podataka”, koju inostranu mrežu ćemo da izaberemo, a telefoniramo samo u krajnoj nuždi. Najviše se obradujemo otvorenoj Wi-Fi mreži, naročito sada, u vrijeme godišnjih odmora.

– Bila sam nedavno u Novom Sadu i za to vrijeme sam imala dva-tri odlazna poziva koji su ukupno trajali nešto više od 10 minuta. Potrošila sam oko 20 maraka – primjer je jedne Banjalučanke koja je pretplatnik jednog domaćeg telekom operatera.

Koliko koštaju roming usluge pokazuje takođe nedavni primjer jednog našeg građanina, koji u Hrvatskoj nije mogao da ostvari telefonski poziv jer je na računu imao 1,70 KM.

– Nažalost, kod nas se prodaju robe i usluge kao da smo građani trećeg svijeta. Tako je i sa telefonskim uslugama – ocjenjuje za Srpskainfo Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don” Prijedor.

Kaže da su donedavno imali pritužbe građana da su za provedeni vikend u inostranstvu potrošili i do 1.000 konvertibilnih maraka.

– Jedino smo uspjeli da se izborimo da operateri obaveštavaju svoje pretplatnike kada potroše određeni limit u romingu, odnosno 100 KM – navodi Marićeva.

Ona dodaje da potrošačima ništa ne znači obavještenje o ulasku u roming i koje mreže su im na raspolaganju.

– Institucije bi trebalo da prepoznaju ovaj problem i da građanima pomognu kao što je to urađeno na nivou BiH – poručuje ova predstavnica Udruženja potrošača “Don”.

Upravo postoji inicijativa da se poptiše sporazum među zemljama Zapadnog Balkana o ukidanju rominga. Čak je bila najava političara da će se to destiti na Samitu Evropske unije u Sofiji, koji je održan u maju. Međutim, to se nije desilo i niko ne zna kada će se dogoditi.

– Ne treba stvarati prevelika očekivanja od ove inicijative. Zemljama Evropske unije bilo je potrebno 10 godina da ispregovaraju ukidanje rominga – poruka je utjehe ministra trgovine i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića nakon održanog Samita. – Ovo je jedan proces. Malo su odškrinuta vrata i ništa više.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK BiH) za Srpskainfo kažu da je nadležnim ministarstvima upućena inicijativa da se izmjenjena roming regulativa Evropske unije primjeni i na četiri države Zapadnog Balkana – BiH, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

– Novi Sporazum je u pripremi, potpisuju ga vlade ovih država, a Agencija će biti zadužena za njegovu primjenu. U ovom trenutku, Agencija nema informaciju kada će novi sporazum biti usaglašen na nivou vlada država potpisnica – kaže Amela Odobašić iz RAK-a.

Cijene po zonama

Cijene usluga u romingu zavise od toga kojoj zoni pripada zemlja u kojoj se korisnik nalazi, kažu u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

Dodaju da su telekom operatori podijelili zemlje na zone u skladu sa svojom poslovnom politikom.

– Osim toga, operatori imaju u ponudi tarifne pakete i opcije koje korisnicima omogućavaju korištenje usluga u romingu po nižim cijenama – kažu u RAK-u.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime