Nismo jedini: Do Beograda i Soluna preko privatnog aerodroma u Bijeljini

Avion Vazduhoplovnog servisa RS Cesna u posljednjih godinu dana letio je najmanje 210 puta, a najveći broj letova napravljen je tokom ljetnih mjeseci.

Cesna je najčešće letjela u Beograd, Tivat, na Krf, u Salcburg, Ljubljanu, Atinu i Beč. Budžet Servisa za prošlu godinu iznosio je 930.000 maraka, ali niko ne zna koliko je para tačno utrošeno na sve ove letove.

- Reklama -

U Vladi RS ističu da Cesnini letovi nisu u njihovoj nadležnosti, a direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić, kao i uvijek, nije raspoložen da odgovara na novinarska pitanja. Traži da mu se pitanja dostave faksom, jer ne koristi mail.

Samo u junu ove godine Cesna je letjela 24 puta. Najčešća destinacija bio je Beograd, a potom je Ilić s putnicima letio i u Tivat, na Krf, u Salcburg i Beč. U maju je napravljeno 26 letova, dok u martu nije zabilježen nijedan jedini. Najviše letova zabilježeno je u avgustu prošle godine – čak 32, odnosno više od jednog leta dnevno!

Budžet Vazduhoplovnog servisa RS za ovu godinu je 1.043.200 KM, a Glavna služba za reviziju javnog sektora RS posljednji je put kontrolirala njegov rad za 2014. Tada je utvrđeno da je direktor bio jedina zaposlena osoba i istovremeno je bio pilot i kapetan posade. Ilić je tada imao osnovnu godišnju platu 50.074 KM ili 4.172 KM mjesečno.

Cijena po satu

Konkretne podatke o poslovanju servisa nemoguće je dobiti. Tako se, naprimjer, ne zna koliko Cesna 525 napravi sati letenja godišnje i koliko to košta. Ako napravi 300 sati godišnje i sa sadašnjim budžetom, onda troši najmanje 3.500 maraka po satu leta. Stručnjaci ističu da ovakvi avioni ne plaćaju prilazne takse službi kontrole leta u BiH.

Ne zna se ni plaća li Cesna 525 slijetanje, prihvatanje i otpremu putnika, kao i takse po odlazećem putniku, ali se zna da Ilić ima svoju privatnu pistu u Popovima kod Bijeljine!

„Avaz“ ekskluzivno otkriva podatke o Ilićevoj pisti koja se nalaz četiri kilometra od Bijeljine i koja, između ostalog, ima usluge „tankanja“ goriva, iako je to protiv propisa. U podacima ove piste stoji i Ilićev mail, iako ga on, kako je rekao novinarima, ne koristi.

Savremeni VIP avion plaćen 4,9 miliona dolara

Avion Cesna 525 plaćen je 4.870.000 američkih dolara, a javnosti je, uz hvalospjeve, predstavljen u aprilu 2008. godine. Tada je rečeno da avion ima dva pilotska i šest putničkih mjesta i da je jedan od najsavremenijih modela za VIP letove. Cesna je nabavljena iz fabrike u Kanzasu, u SAD.

 

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime